Jag vill ansöka om bedömning
Du ansöker om bedömning genom att använda vår webbansökan. Här kan du läsa mer om vilka dokument du behöver skicka med din ansökan.
Dokument som du behöver
Beroende på vilken utbildning du har, behöver du ladda upp olika dokument i ansökan. Du hittar mer information om exakt vilka i webbansökan. Dokumenten ska vara inskannade originaldokument i pdf-format (om du har dem i exempelvis jpg-format behöver du göra om dem till pdf). Här är några vanliga dokument:
Examensbevis
Ett examensbevis bevisar att din utbildning är avslutad med en examen (kallas även diplom, degree eller degree certificate). Skicka både fram- och baksida av diplomet.
Du behöver ha det på originalspråk och i översättning.
Ämnesförteckning
Personlig ämnesförteckning (official transcript) på originalspråk och i översättning.
Andra sätt att skicka dokument
Från vissa länder måste din högskola/utbildningsanordnare skicka ämnesförteckning/official transcript direkt till UHR. Du kan förbereda dig genom att se vad som gäller för just ditt utbildningsland.
Rätt att ansöka om ett utlåtande
För att kunna få en bedömning hos oss ska du uppfylla någon av tre punkter:
- Du har ett svenskt personnummer.
Styrk det genom personbevis, svenskt körkort eller svenskt ID-kort. Personbeviset heter "Utdrag om folkbokföringsuppgifter" och du beställer ditt personbevis från Skatteverket. - Du är medborgare i ett EU-/EES-land.
Styrk det med kopia på ditt pass eller nationellt ID. Kopiorna av ditt pass ska innehålla sidorna med ditt namn och övriga personuppgifter. - Du är medborgare i ett land utanför EU/EES.
Skicka med kopia på ditt pass och dokument som styrker något av följande: - Uppehållstillstånd, arbetstillstånd eller giltigt LMA-kort. Om du befinner dig i Sverige och väntar på beslut, skicka med en bekräftelse på att Migrationsverket har tagit emot din ansökan.
- Familjeanknytning till en EU-medborgare – skicka kopia på uppehållskort eller intyg om uppehållsrätt från Migrationsverket, se Anställa någon med uppehållskort på Migrationsverkets webbplats.
- Varaktigt bosatt i ett EU-land – du kan ha rätt att få uppehållstillstånd i Sverige. Mer om uppehållstillstånd på Migrationsverkets webbplats.
Om du bor utanför EU/EES och inte uppfyller något av kraven 1-3 kan du inte ansöka om ett utlåtande.
Bevis på namnbyte
Om du har ett annat namn på ditt utbildningsdokument än vad du heter nu så behöver du visa upp att du har bytt namn. Ditt gamla namn kan finnas på ditt personbevis, vigselbevis eller annat intyg som visar de båda namnen. Beställ personbevis från Skatteverket.
Översätt utbildningsdokument
Om du har utbildningsdokument på andra språk än engelska, franska, spanska, tyska eller de nordiska språken, ska de översättas. Översättningen ska göras av en auktoriserad översättare till svenska eller till något av språken ovan.
Du kan hitta översättare på Kammarkollegiet.
Om du är inskriven på Arbetsförmedlingen kan du vid behov få dina dokument översatta på bekostnad av dem.
Komplettera din ansökan
Vi hör av oss till dig via e-post om du behöver komplettera din ansökan med fler dokument. Du kan då ladda upp de dokument som saknas i pdf-format direkt i ansökan. Du kan också ladda upp dokument om du kommer på att du glömt något, det gör du direkt i din ansökan.
Du kan också skicka kopior av dokumenten med vanlig post till:
Universitets- och högskolerådet
Box 4030
171 04 Solna
Markera dina dokument med det ärendenummer som du fick till din e-post när du gjorde ansökan. Dokumenten behöver inte vidimeras. Vi börjar inte handlägga ditt ärende förrän alla dokument har kommit till oss så var noga att skicka allt som behövs så snart som möjligt.
Om du redan har ett utlåtande från oss, behöver du bara ansöka om ett nytt om du gått en ny utländsk utbildning och fått en examen.
Originaldokument
Ibland behöver vi se originaldokumenten. Det kan till exempel handla om ett stickprov för att säkerställa kvaliteten. Därför bör du vara beredd att skicka originaldokumenten till oss om vi begär dem. Om vi även misstänker att dokument är förfalskade gör vi en utredning som kan leda till en polisanmälan.
Mer information i webbansökan
Under Vanliga frågor och svar hittar du mycket information.
Få en bedömning av din utländska utbildning
Ska du söka jobb och har utbildning från ett annat land än Sverige? Eller vill du studera vidare här? Så här kan UHR hjälpa dig att förklara din utbildning!