Kari Gardelin arbetar som Social Media Team Leader inom EU-kommissionen. Hon är en av drygt 1000 svenska tjänstemän som arbetar inom EU:s institutioner.

Vilka är dina arbetsuppgifter?

Sedan två år tillbaka jobbar jag som Social media team leader. Jag och mitt team har huvudansvar  för Erasmus+ Facebook-konto, med över 250 000 följare. Som ledare för teamet har jag ett personalansvar för fem personer. Tillsammans ansvarar vi för både sociala medier och videoproduktion. Vi började att bygga upp rutiner för våra sociala medier för två år sedan. Vårt ursprungliga pressansvar för Erasmus+ har sedan dess övergått till att satsa mycket mer på att kommunicera och informera genom sociala medier. Parallellt med att vi byggt upp den externa kommunikationen via sociala medier har vi även arbetat mycket med att förankra det hela internt. I vårt interna arbete har vi poängterat nyttan med sociala medier, betonat vikten och också kunnat visa på resultat. Utöver Facebook så är även Twitter en kanal som nyttjas av Erasmus+.

Förutom kommunikationsarbetet med Erasmus+-programmet så ansvarar jag och mina kollegor också för kommunikation kring den europeiska ungdomsportalen European youth och Creative Europe.

Mycket av mitt arbete består av att koordinera, samordna, beställa och granska material och information. Jag har ett kreativt och fritt arbete med stor självständighet, vilket jag gillar. Jag tycker också att det är roligt att få vara med från start. En annan sak som jag verkligen gillar med mitt jobb är att kunna se konkreta resultat men också att få feedback på det vi gör. Genom att föra en dialog och att lyssna på förslag från våra EU-medborgare blir det också att enklare att förändra det som behövs. Jag tycker att sociala medier fyller en jätteviktig funktion ur ett demokratiperspektiv.  

Hur kommer det sig att du sökte dig till en tjänst inom EU:s institutioner? Var det något speciellt som fick dig intresserad?

Jag har aktivt gjort mina val vilket också är skälet till att min bakgrund har en internationell prägel. Jag har tidigare bott, studerat och arbetat i Taiwan, Kina, Frankrike, England och Sverige, innan jag slutligen hamnade i Belgien och i Bryssel. Jag tror genuint på idén om europeisk gemenskap och tycker verkligen att det är kul att få vara en del av EU. Genom mitt jobb kan jag förhoppningsvis öka förståelsen för EU:s arbete, vilket känns bra. Jag ser till både EU och själva Erasmus+-programmet som en oerhört viktig del för fred i Europa och något som ökar vår interkulturella förståelse för varandra inom Europa.

Senast uppdaterad: 18 november 2016