Uppmana dina elever att göra en kort film om EU och delta i EU-minuten 2017 på Instagram. Ni kan vinna 10 000 kronor. De 100 första klasserna som deltar får glasscheckar inför firandet av Europadagen den 9 maj.

Hur ser dina elever på EU? Vad vet de? Vad betyder EU för dem i vardagen?

För att uppmärksamma Europadagen den 9 maj anordnar vi nu EU-minuten – en filmtävling för elever i grundskolans årskurs 1-9 och i gymnasieskolan. Tävlingen går ut på att eleverna – individuellt eller i grupp – gör mobilfilmer på max en minut på temat "Det här betyder EU för mig."

Tävlingen genomförs i två kategorier:

 • Kategori 1: Elever i grundskolans årskurs 1-6.
 • Kategori 2: Elever i grundskolans årskurs 7-9 och gymnasieskolan.

Det här kan ni vinna

Den vinnande filmen i vardera kategori belönas med 10 000 kronor. Pengarna går till klassen, som kan använda dem till exempelvis en resa, ett studiebesök eller annat valfritt ändamål. Ett pris per tävlingskategori delas ut.

Den/de elever som gjort den vinnande filmen bjuds också in till firandet av Europadagen i Stockholm och får där ta emot priset från EU- och handelsminister Ann Linde. Universitets- och högskolerådet står för resa till och från Stockholm för upp till fyra elever och en lärare.

Så går tävlingen till

 1. Börja med att anmäla din klass via anmälningsformuläret nedan.
 2. Diskutera EU i klassrummet. Vad är EU? Varför finns unionen? Hur påverkar EU-samarbetet vår vardag? Du hittar lektionstips och användbara länkar längre ner på den här sidan.
 3. Låt dina elever, med utgångspunkt i de diskussioner ni haft, med sina mobiltelefoner göra kortfilmer på max en minut på temat "Det här betyder EU för mig". Filmerna kan göras individuellt eller i grupp.
 4. Eleverna laddar sedan upp filmerna på Instagram (via sina egna Instagram-konton eller skolans). I kommentarsfältet skriver de hashtagg #euminuten, samt namnet på skolan, klass och ort. OBS! Glöm inte att Instagram-kontot måste ha en öppen profilinställning under tävlingsperioden så att bidraget blir synligt.
 5. Uppmana eleverna att sprida och dela sina filmer på Instagram och i andra sociala medier. De fem filmer som fått flest gilla-markeringar på Instagram när tävlingstiden gått ut direktkvalificerar sig till final i tävlingen (övriga finalister utses av juryn).
 6. En jury på UHR kommer att utse de vinnande filmerna.

Sista dag att anmäla klassen och tagga filmer är söndag 9 april.

Tips: Om eleverna/skolan inte vill öppna sina Instagram-profiler kan ni välja att följa UHR:s Utbyten-konto på Instagram: @utbyten. Det ger oss möjlighet att ta del av era bidrag även om kontona är dolda. Ni missar dock möjligheten att samla fler gilla-markeringar.

Tävlingsregler

 • Filmerna ska göras på temat: "Det här betyder EU för mig" (fritt tolkat).
 • De ska vara max 60 sekunder långa och göras med mobiltelefon.
 • Eleverna kan göra filmerna individuellt eller i grupp (men de tävlar för sin klass räkning).
 • Det finns ingen begränsning i hur många elever som kan stå bakom en film, men vid en eventuell vinst bekostar vi resa till prisutdelningen i Stockholm för max fyra elever.

Filmer som innehåller kränkande eller våldsamt material, eller material som vi på annat sätt bedömer som olämpligt, kommer att diskvalificeras från tävlingen.

Så utses vinnarfilmen

Tio filmer går till final i tävlingen, varav fem utses av juryn och övriga fem kvalificerar sig genom att ha samlat flest gilla-markeringar på Instagram när tävlingsperioden avslutas den 9 april. Juryn utser de vinnande filmerna bland dessa tio, och kommer att bedöma filmerna utifrån:

 • Hur väl de får fram sitt EU-budskap.
 • Originalitet, kreativitet och personlig vinkel.

Juryns beslut kan inte överklagas.

Tips för att lyckas

Vi har med hjälp av GR Utbildning i Göteborg sammanställt sidor med lektionstips, övningar och nyttiga länkar som kan hjälpa dig att förbereda eleverna inför filmtävlingen. Dessutom får du en rad konkreta tips på hur ni kan uppmärksamma Europadagen 9 maj på din skola. På ett inspirerande och engagerande sätt.

Förberedelseövningar om EU inför filmtävlingen 

Tips på hur ni kan uppmärksamma Europadagen

Anmäl klassen nu och få glasscheckar till Europadagen

De 100 första klasserna som anmäler sig och laddar upp filmer, får ett bidrag till Europadagsfirandet den 9 maj i form av glasscheckar. Så se till att anmäla din klass redan idag!

Kontakt

Om du har frågor om tävlingen, kontakta oss gärna via e-post: euminuten@uhr.se

Anmälan

Tävlingen är avslutad, sista dag att anmäla sig och publicera bidrag var 9 april. Vi kommer annonsera vinnarna på den här sidan inom två veckor.

Senast uppdaterad: 10 april 2017