Lyssna

EU-ministern delade ut priser till vinnarna i filmtävling om EU

Tisdag 9 maj fick de elever som vunnit UHR:s Instagram-tävling EU-minuten ta emot sina priser från Ann Linde, EU- och handelsminister. Utöver äran och diplom får de vinnande klasserna 10 000 kronor vardera. Prisutdelningen ägde rum på Europahuset i Stockholm, som en del i firandet av Europadagen.

- Jag gratulerar så oerhört mycket till vinsten. Jag har sett er film tio gånger och blir fortfarande rörd, sa Ann Linde entusiastiskt om Bildningscentrum Facettens film, som gjorts av elever på ekonomiprogrammet.

I EU-minuten, som pågick från 15 mars till 9 april, har elever i grundskolan och gymnasieskolan gjort filmer på max en minut på temat ”Det här betyder EU för mig”. Syftet med tävlingen har varit att öka kunskapen om EU. Som underlag för filmproduktionen har UHR:s webbplats erbjudit lärare övningar och lektionstips för att arbeta med EU i klassrummet.

Eleverna lärde om EU

Walter Nyquist, Mateo Löfberg, Adam Kastberg och Philip Johansson i Edsskolans klass fyra i Östhammar vann tävlingen i kategori 1, elever i grundskolans årskurs 1-6. Det var fyra glada elever som äntrade Europahuset scen.

- Jag tror att barnen lärt sig mer om EU, sa deras lärare Margaretha Rahm Jansson. Vi har diskuterat EU mycket i klassrummet, varför man vill och inte vill vara med. När jag frågade om det franska valet i morse var det 99 procent av eleverna som räckte upp handen och visste att det var en EU-vänlig kandidat som vunnit.

Prispengar till internationellt  samarbete

I tävlingens kategori två, elever i grundskolans årskurs 7-9 och gymnasieskolan, gick förstapriset till klass Ek15 på Bildningscentrum Facetten i Åtvidaberg.

- Vi har tänkt använda pengarna till ett samarbete med en europeisk klass, sa eleverna, som redan har ett pågående projekt med en skola på Irland.

Handslag om EU

Under firandet i Europahuset, som hade temat ”Ung i EU” och samlade elever, studenter och unga från hela Sverige, fick deltagarna även höra om Brexits betydelse för unga i Storbritannien och om Sveriges ungdomars delaktighet i EU. EU-minister Ann Linde gjorde också ett EU-handslag för ökad delaktighet med ungdomsrörelsen, företrädd av Rosaline Marbinah, vice ordförande i Landsrådet för Sveriges ungdomsorganisationer (LSU).

Erfarenheter från Erasmus+

Dessutom fanns unga med erfarenhet av studier, praktik och volontärarbete i Europa genom programmet Erasmus+ på plats för att dela med sig av sina erfarenheter.

- Våga ta steget! Du växer som människa, får språkkunskaper och kan skriva det på CV:et, sa Marika Landbring, elev på naturbruksprogrammet vid Himmelstalundsgymnasiet i Norrköping, om sin praktik som delfinskötare i en djurpark på Teneriffa.   

UHR, EU-kommissionen i Sverige, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF), Arbetsförmedlingen och Landsrådet för Sveriges ungdomsorganisationer (LSU) arrangerade dagen.

Mer information

Se de vinnande filmerna i EU-minuten

 

Bilden ovan: Läraren Margaretha Rahm Jansson och eleverna Walter Nyquist, Mateo Löfberg, Adam Kastberg och Philip Johansson i Edsskolans klass fyra, tillsammans med Ann Linde, EU-och handelsminister.

Senast uppdaterad: 12 maj 2017