Aktuellt om brexit
Storbritannien har nu lämnat EU. Det påverkar möjligheterna för brittiska medborgare att studera i Sverige och för svenskar att studera i Storbritannien. Även utbyten med Storbritannien inom Erasmus+ påverkas.
Formellt lämnade Storbritannien EU den 1 februari 2020. Sedan den 1 januari 2021 gäller ett nytt handels- och samarbetsavtal mellan och EU och Storbritannien.
Läs mer under respektive rubrik.
För dig som gör/vill göra Erasmusutbyte i Storbritannien
Efter utträdet ur EU kommer Storbritannien inte vara med i den kommande programperioden för Erasmus+ 2021–2027. Studerar du idag på ett svenskt lärosäte som har ett pågående avtal med lärosäte i Storbritannien från 2020 för Erasmus+mobilitet, finns det eventuell möjlighet att du kan delta i ett studentutbyte i Storbritannien. Kontakta ditt svenska lärosäte för att ta reda på eventuella möjligheter.
Studentvisum behövs i vissa fall för utbytesstudier i Storbritannien från och med 2021.
Mer om Erasmus+ och brexit på utbyten.se
På den brittiska regeringens webbplats finns en guide till om visum behövs
För dig som är brittisk medborgare och studerar eller vill studera i Sverige
Medborgare i länder utanför EU, EES och Schweiz betalar anmälnings- och studieavgifter för högskolestudier i Sverige, vilket numera även gäller brittiska medborgare. Undantag finns för dig som är brittisk medborgare och bosatt i Sverige före 31 december 2020.
Information till brittiska medborgare om Brexit på Antagning.se
För dig som vill ansöka om bedömning av utländsk utbildning
Om du har en utbildning från Storbritannien och vill ansöka om att få din utbildning bedömd i Sverige måste du ha giltigt uppehålls- och arbetstillstånd i Sverige. Du kan läsa mer om vad som gäller för dig som är medborgare i ett land utanför EU/EES här på vår webbplats.
Brexit påverkar inte hur UHR bedömer utbildningar, vi använder samma metod som tidigare.
Du kan också använda UHR:s bedömningstjänst för att se vad en utbildning från Storbritannien motsvarar i det svenska utbildningssystemet.
Om du har en svensk utbildning och vill ha den bedömd i Storbritannien ska du kontakta UK Naric.
Arbeta inom reglerat yrke efter brexit
För erkännande av yrkeskvalifikationer, det vill säga för att kunna arbeta inom ett reglerat yrke gränsöverskridande mellan EU och Storbritannien, gäller i korthet följande från och med 1 januari 2021:
- Ett redan fattat beslut om erkännande av yrkeskvalifikationer är gällande även efter Storbritanniens utträdesdag ur EU.
- Ansökningar om erkännande för stadigvarande yrkesutövning till/från Storbritannien som lämnades in senast 31 december 2020 kommer att behandlas klart enligt EU-regelverk.
- Ansökningar om erkännande av yrkeskvalifikationer för tillträde till reglerat yrke till/från Storbritannien som lämnas in från och med 1 januari 2021 omfattas inte längre av EU-bestämmelserna.
Enligt det handels- och samarbetsavtal som nu slutits mellan EU och Storbritannien kommer det vara möjligt för de olika yrkeskategorierna att gå samman och ansöka om att förhandlingar inleds om att upprätta avtal med Storbritannien om erkännande av yrkeskvalifikationer per yrkeskategori.
Frågor
Frågor till UHR, som är Sveriges rådgivningscentrum för yrkeskvalifikationer