Lyssna

Validering – få papper på kompetensen

En person kan oftast betydligt mer än vad som är fångat i olika dokument som exempelvis betyg från en utbildning eller intyg på yrkeskunskaper. Flera myndigheter samarbetar för att informera om möjligheten till att validera sin kompetens, inför studier eller arbete.

Sök jobb eller studier – utan intyg

Om du vill studera eller söka jobb men saknar nödvändiga intyg på din kompetens, så kan du få detta genom en bedömning av din reella kompetens. En metod är validering som innebär att du bevisar dina faktiska kunskaper genom olika prov. Efter en bedömning kan du få ett intyg som hjälper dig vidare.

Anställ eller anta en person – utan intyg

Du som företräder en skola eller en bransch kan använda bedömning av reell kompetens eller validering som ett sätt att behörighetsförklara en sökande eller anställa en person som saknar intyg på sin yrkeskompetens.

Vart vänder jag mig?

Beroende på vem du är och vad du har för behov kan du behöva vända dig till olika myndigheter. Här följer en kort sammanställning som hjälper dig att hitta rätt:

Valideringskarta ger överblick

UHR är en av flera myndigheter som informerar om validering. På Myndigheten för yrkeshögskolan finns en valideringskarta till stöd för dig som vill hitta vägar till validering av reell kompetens för studier och arbete.

Valideringskartan - Myndigheten för yrkeshögskolan (myh.se) 

Senast uppdaterad: 2 september 2021