Norrhammarskolan i Skellefteå, Böle förskola i Piteå, Österåkers gymnasium och Uddevalla gymnasieskola – de är alla vinnare av det svenska eTwinning-priset 2017. Skolorna belönas för att på digital väg ha genomfört utmärkta samarbeten med andra länder. Emelie Eriksson, lärare på Norrhammarskolan, var först ut med att ta emot sitt pris vid en ceremoni på onsdagen.

Birgitta Halvarsson, UHR, och Emelie Eriksson, Norrhammarskolan. Bild: Ola Westerberg.

- Projektet har gett våra elever ökade kunskaper i både engelska och andra ämnen. Det känns jätteroligt att det nu uppmärksammas, säger hon.

Norrhammarskolan får priset för projektet "Learn something new! Learn something cool!" där man samarbetat med skolor i 23 länder i Europa. I projektet har elever och lärare i årskurs ett och två spridit det västerbottniska pedagogiska konceptet "Grej of the day" till 72 skolor i 23 olika länder.

Eleverna på de deltagande skolorna har fått välja någon företeelse från sitt land - en sak, händelse, person eller plats. Lärarna har sedan skapat presentationer till mikrolektioner om de olika sakerna och delat med de andra länderna. Med dem som underlag har eleverna fått gissa vilken företeelse det handlar om och lära sig om den. Både eTwinnings projektyta Twinspace och andra digitala verktyg har använts i kommunikationen.

- Det känns mycket roligt att få dela ut priset till Norrhammarskolan, säger Birgitta Halvarsson, enhetschef vid Universitets- och högskolerådet (UHR). Det är ett projekt där man arbetat kreativt och varierat med IKT och gjort det lustfyllt för eleverna att lära sig engelska.

Piteå-förskola belönas för andra året i rad

Karin Ceder, pedagog på Böle förskola, får eTwinning-priset för "What do we have above our heads?". Projektet, som gjorts i samarbete med en förskola i Polen, har utgått från förskolebarnens nyfikenhet genom att ställa frågan "vad finns ovanför våra huvuden?". "Projektet bidrog till att på ett kreativt, konkret och målgruppsanpassat sätt öka förskolebarnens intresse för naturvetenskap", skriver juryn i motiveringen. Det är andra året i rad som Karin Ceder och Böle förskola tilldelas eTwinning-priset.

Socialt entreprenörskap i fokus i Österåker

Även i tävlingskategorin årskurs 7-9 och gymnasiet får två skolor dela på priset. Lärarna Jasmine Klang Ebeling och Mary Anne Horton Söderberg på Österåkers gymnasium i Åkersberga uppmärksammas för projektet "Y.E.S. - Youth Empowering Skills for the 21st Century". I projektet har eleverna har arbetat med socialt entreprenörskap och utvecklat förmågor som kritiskt tänkande, kommunikation, problemlösning och även förbättrat sina kunskaper i engelska.

Genom finansiering från UHR och programmet Erasmus+ har det digitala samarbetet även kombinerats med utbytesresor till partnerskolorna i Benidorm i Spanien och Milano i Italien. Elever och lärare därifrån har också kommit till Sverige.

Svensk-fransk romanläsning i Uddevalla

Georgia Wilhelmsson, lärare på Uddevalla gymnasieskola, får priset i samma kategori för ett samarbete med en fransk skola. Eleverna i de två länderna har läst Michelle Magorians roman "Goodnight Mister Tom" och i blandade fransk-svenska grupper på digital väg analyserat och löst arbetsuppgifter som berörde boken. Grupperna använde sig av olika digitala verktyg för att jobba sig genom bokens handling.

- Eleverna uppskattade att jämnåriga franska elever läste och besvarade deras arbeten, säger Georgia Wilhelmsson. Tack vare projektet utökade eleverna sitt ordförråd och sina läs- och skrivfärdigheter. Projektet ledde också till diskussioner om andra världskriget och perioden då många barn fick evakueras från London ut till landsbygden.

Om eTwinning och priset

eTwinning är en europeisk plattform för digitalt samarbete mellan förskolor och skolor i olika länder. Över 400 000 lärare i hela Europa är idag anslutna till eTwinning.net. eTwinning finansieras av Europeiska kommissionen och är en del av programmet Erasmus+. UHR ansvarar för eTwinning i Sverige och delar årligen ut ett eller flera eTwinning-priser. Syftet är att uppmärksamma och sprida väl genomförda projekt och därigenom öka intresset för eTwinning.

Förutom äran får de vinnande skolorna ett presentkort på 2 500 kronor vardera. Pengarna kan användas för att köpa in it-relaterade verktyg eller annat som är till nytta i ett eTwinningssamarbete. Lärarna och deras rektorer bjuds också in till den europeiska eTwinning-konferensen, som i år äger rum på Malta i oktober.

Läs mer om eTwinning på UHR:s webbplats utbyten.se