Neetesh Agrawal och hans fru Pooja Bansal lämnade Indien för den svenska arbetsmarknadens skull. De är båda nöjda med att ha fått sina ingenjörsutbildningar bedömda av UHR.

Read this article in English.

Paret flyttade till Lund från staden Vidisha i centrala Indien 2013, då Neetesh hade fått ett två-årigt kontrakt med ett indiskt företag. Pooja följde med och sökte jobb samtidigt som hon studerade på SFI, svenska för invandrare, och SFX, svenska för yrkesutbildade.

Bild på Neetesh Agrawal, indisk ingenjör som fått sin utbildning bedömd av UHR.– Vi kände inte till Arbetsförmedlingen, som annars kunde hänvisat oss till bedömning av våra utbildningar. Därför missade vi att ansöka om detta när vi var nya i landet och det tror vi förlängde tiden det tog för Pooja att hitta ett jobb. När jag några år senare hörde om bedömningsservicen från en kollega så ansökte vi båda, säger Neteesh.

Hög konkurrens i indiskt arbetsliv

Idag arbetar både Neetesh och Pooja som ingenjörer, men det är bara Pooja som använt sitt utlåtande i en rekryteringsprocess. Neetesh har hittills bara visat upp sitt kandidatexamensbevis, som är på engelska. Idag arbetar han som mjukvaruingenjör på Opera Software i Linköping.

– I Sverige har man stor frihet i jobbet samtidigt som det finns lagar och fackförbund som reglerar arbetslivet, säger han. Det är ett öppet arbetsklimat, alla har samma rättigheter, det är inte hierarkiskt och det finns hjälp att få om man till exempel är stressad.

I Indien är det betydligt större press och konkurrens på jobbet, berättar han:

– Även om du är väldigt skicklig är det inte lätt att få ett jobb – det går väldigt många på ett jobb. Det är också generellt så att indiska företag som sysslar med outsourcing inte tar så bra hand om sina anställda, till skillnad från de som tillverkar sin egen produkt.

Därför är utlåtandet värdefullt

Du som söker arbete i Sverige eller planerar att studera vidare här kan ansöka om att få din utländska utbildning bedömd av UHR. Du får då ett utlåtande där det står vad utbildningen motsvarar i det svenska utbildningssystemet. Utlåtandet är kostnadsfritt och kan underlätta när du söker arbete, men är inget krav för att få jobba i Sverige.

– Jag tycker verkligen att man ska ansöka om ett utlåtande, speciellt om man är helt ny i Sverige, säger Neetesh. Även om min utbildning är på engelska är det inte alla som förstår sig på den och utlåtande kan också vara bra att ha om något händer, som att man förlorar sitt jobb. Fler borde känna till UHR:s service!

UHR får allt fler ansökningar från personer från Indien för bedömning av akademisk utbildning. Från januari till november i år är Indien det tredje största ansökningslandet med 550 ansökningar. Syrien ligger i topp med 1 480 ansökningar och Irak står för 616 ansökningar. Det totala antalet ansökningar för utbildningar på akademisk nivå under samma period är 10 301.