I maj vann de Universitets- och högskolerådets tävling Elever tipsar EU med en film om EU-satsningar på tåg. Nu är gymnasieeleverna från Kristianstad på plats i Bryssel – självklart tog de tåget dit. I Bryssel är också de elever från jämtländska Krokom som vann filmtävlingens grundskolekategori.


– Det är svårt att få grepp om hur det fungerar när man läser om EU i en bok, säger Ella Eklöf Fredell, elev på Nyhedens skola i Krokom. Det ska bli spännande att se byggnaderna och träffa dem som jobbar här.

I Elever tipsar EU fick elever i grundskolan och gymnasieskolan göra filmer på max en minut om frågor som de vill att Sveriges Europaparlamentariker tar sig an framöver. Totalt kom 72 filmbidrag från 25 skolor in och i maj utsågs vinnarna: elever på Nyhedens skola i Krokom och Österänggymnasiet i Kristianstad. Förstapriset: en resa till Bryssel med studiebesök i bland annat Europaparlamentet.

Europaparlamentet på programmet

Nu är de totalt tolv eleverna, med fyra lärare, äntligen på plats i Bryssel. Här väntar spännande dagar där de ska träffa EU-kommissionens enhet för klimatfrågor och besöka Europaparlamentet och Sveriges EU-representation. Även studiebesök på Sveriges Kommuner och Landstings Brysselkontor och Skåne European Office står på programmet.

Fanny Ahlqvist– Jag ser mest fram emot att få se allt – den här enorma organisationen med människor från hela kontinenten, där man jobbar för att hjälpas åt och för gemenskap, säger Fanny Ahlqvist i klass Sa2b på Österänggymnasiet.

– Vi har diskuterat om alla länder ska få vara medlemmar, även om man inte alltid delar de grundläggande värderingarna. Men det är bättre att de är med så att EU kan påverka med sina resurser, påverka så att länderna förändras mot det bättre.

Gemensamt europeiskt tågnätverk

Kristianstadselevernas vinnande film fokuserade – liksom ytterligare 70 procent av tävlingsbidragen – på miljö- och klimatfrågan. I filmen lyfter eleverna med ett, enligt juryn, "känslomässigt och berörande anslag" flera konkreta förslag: ett gemensamt europeiskt tågnätverk, sänkta priser på tågresor och krav på fossilfria eldrivna tåg i hela Europa. Att ta tåget till Bryssel var också en självklarhet för eleverna som nu går andra året på Österänggymnasiet.

Ella Eklöf FredellEleverna från Krokom valde i sitt vinnarbidrag att med en, enligt juryn, seriös och välformulerad argumentation lyfta den ökade antibiotikaresistensen i Europa och världen.

– Jag ser fram emot att få se Bryssel och en ny kultur, säger Ella Eklöf Fredell på Nyhedens skola. Jag är också intresserad av franska och det ska bli kul att testa språket. Jag kanske kan tänka mig att jobba i Bryssel när jag blir stor.

 

Se de vinnande filmerna

Vinnare i kategorin grundskola:

Nyhedens skola i Krokom: Antibiotikaresistens

Vinnare i kategorin gymnasieskola:

Österänggymnasiet i Kristianstad: Tåg för miljön och gemenskap

 

Bilden högst upp på sidan: Elever och lärare från Nyhedens skola och Österänggymnasiet på besök vid Sveriges EU-representation i Bryssel.