Att EU angår skolelever i hög grad, har vi alla blivit varse på sistone. UHR samlar nu in ett brett spektrum frågor och ämnen som ligger Sveriges skolelever varmt om hjärtat i tävlingen #elevertipsarEU. Resultatet ska förmedlas till de 21 blivande EU-parlamentarikerna.

Skolelever i årskurs 6-9 i grund- och grundsärskolan och gymnasister och särskolegymnasister tävlar i varsin åldersgrupp. Genom att lyfta fram det eleverna tycker är viktigt att EU-jobbar extra hårt med i filmer på #elevertipsarEU på Instagram hoppas UHR få fart på diskussionerna i och utanför klassrummen. I vinstpotten ligger en resa till Bryssel med besök på EU-parlamentet för de tre mest kreativa och realistiska bidragen.

– Det är viktigt att främja lärande om EU, demokrati och medborgarskap och inget slår den engagerade lärarens förmåga att väcka skolelevernas intresse. Värdet av fred, samarbete och demokrati som EU står för måste förstås tidigt i livet. UHR kan förhoppningsvis bidra på det här sättet inom ramen för satsningen Skolambassadörer för EU, säger Karin Röding, generaldirektör för UHR.

Sista dagen för deltagande i tävlingen är Europadagen den 9 maj.