Fyra lärare och skolor i Sverige har tilldelats EU-kommissionens nya europeiska pris för innovativ undervisning. Utbildningsminister Anna Ekström delade tisdagen den 19 oktober ut priserna vid en ceremoni i UHR:s lokaler i Solna.

Gulla Schornack och Lena Wiberg från Högakustenskolan i Kramfors tar emot priset från utbildningsminister Anna Ekström.

Det Europeiska priset för innovativ undervisning (European Innovative Teaching Award) delas i år ut för första gången. Det går till lärare på förskolor, grundskolor och gymnasieskolor som har utvecklat undervisningen genom europeiska projekt inom programmet Erasmus+.

– Jag är en stark Europavän och ser Erasmus+ som något av det viktigaste vi har fått ut av Europasamarbetet. Det är också en väldigt viktig del av den svenska skolans kvalitetsarbete. Ett varmt grattis till er och tack för att jag fick vara med idag, sa utbildningsminister Anna Ekström.

Vinnarna av årets pris finns på Hahrska gymnasiet i Västerås, Högakustenskolan i Kramfors, Infjärdens förskoleområde i Piteå och Naturbruksförvaltningen i Västra Götalandsregionen. Lärarna och skolorna belönas för projekt inom Erasmus+ som har avslutats mellan 2014 och 2020.

– Vi har bjudit hit er för att fira det viktiga arbete ni gör tillsammans med skolor i Europa. Ni vet bättre än några andra hur viktigt Erasmus+ är. Det är extra roligt att ni representerar både förskola, grundskola, gymnasieskola och yrkesutbildning, sa Eino Örnfeldt, generaldirektör för UHR, när han inledde ceremonin.

Ska främja utmärkta undervisningsmetoder

Syftet med det nya priset är bland annat att lyfta fram lärarnas och skolornas arbete och främja utmärkta metoder för undervisning och inlärning. Vid ceremonin fick pristagarna ta emot diplom och en plakett från utbildningsministern.

– Vi har fått vara med om fantastiskt lärorika år med Erasmus+. Vi är väldigt glada över priset och våra kolleger som är kvar i Pite är fantastiskt stolta, sa Monica Thelin, rektor för Infjärdens förskoleområde.

– Vårt projekt är så litet projekt och att det skulle spridas på det här sättet hade vi aldrig kunnat tro. Det har varit otroligt roligt att få göra den här resan, sa Gulla Schornack som representerade Högakustenskolan i Kramfors.

”Betyder otroligt mycket”

Juan Berghdahl, lärare och internationell koordinator vid Hahrska gymnasiet, passade på att tacka all personal som arbetar med Erasmus+.

– Ni kan inte förstå hur viktigt programmet är på skolorna och i kommunerna – det betyder otroligt mycket för eleverna och lärarna.

Även Yvonne Kjell, chef för Naturbruksförvaltningen i Västra Götalandsregionen, tackade alla som möjliggjort priset och förvaltningens europeiska samarbete.

– Jag är väldig stolt över att stå här som representant för ett yrkesprogram, sa Yvonne Kjell.

Erasmus+ är EU:s program för internationellt samarbete och utbyte inom utbildning. UHR är nationellt programkontor Erasmus+ i Sverige och utser i år för första gången vinnarna av det europeiska priset för innovativ undervisning.

Pressmeddelande 16 september: Svenska skolor får nytt europeiskt pris

Läs mer om Erasmus+ på utbyten.se

 

Bilden ovan: Gulla Schornack och Lena Wiberg från Högakustenskolan i Kramfors tar emot priset från utbildningsminister Anna Ekström.