Drygt 55 000 skrev högskoleprovet den 29 oktober. Universitets- och högskolerådet (UHR) har beslutat dels att inte ge något resultat till 51 av provdeltagarna, dels att dessa personer nu blir avstängda under två år från deltagande i kommande högskoleprov. En av provdeltagarna är polisanmäld och UHR utreder om myndigheten nu ska polisanmäla fler av de avstängda provdeltagarna.

– Fusk med högskoleprovet är oacceptabelt, säger Ulf Melin, generaldirektör för UHR. Det är fel att försöka tränga före sig i kön och ta utbildningsplatser som andra har större rätt till. Men efter höstens skärpning av reglerna är det inte längre riskfritt att fuska.

Regeringen ändrade högskoleförordningen i juli och UHR utfärdade nya föreskrifter för högskoleprovet den sista augusti. Nu kan UHR stänga av den som använder otillåtna hjälpmedel på två år och alla former av fusk är straffbara – fällande dom ger böter eller upp till sex månaders fängelse.

För att störa det organiserade och tekniskt avancerade fusket använde UHR fyra varianter av det sista provpasset vid höstens prov (provpass 5, den kvantitativa delen med matematiska och logiska uppgifter). Tre provorter fick olika versioner av provet i olika lokaler: Göteborg, Lund, Stockholm.

– I analysarbetet har UHR funnit 50 fall funnit där svarsmönstren visar att det med mycket hög sannolikhet inte har gått rätt till, säger avdelningschef Tuula Kuosmanen,. Dessutom har en av provanordnarna – Linköpings universitet – ertappat en deltagare med otillåtna hjälpmedel under själva provet.

Det handlar om 37 fall i Stockholm, nio i Lund, fyra i Göteborg och ett i Linköping.

UHR har därför i dag beslutat att dels inte godkänna provresultaten, dels stänga av dessa 51 provdeltagare från deltagande i högskoleprovet under två år, det vill säga fyra provtillfällen. UHR fortsätter utredningen för att se hur många ytterligare provdeltagare som kan komma att polisanmälas.

UHR kommer att fortsätta utveckla provet och överväga fler åtgärder för att komma åt användningen av otillåtna hjälpmedel vid högskoleprovet.

Kontakt

Avdelningschef
Tuula Kuosmanen
010-470 06 29

Pressansvarig
Åke Lernefalk
010-470 06 91
press(at)uhr.se