Den 6 april klockan 08.10 går startskottet för högskoleprovet på 120 orter i Sverige. Totalt har 67 590 personer anmält sig – drygt 81 procent är födda 1994 eller senare. Födda år 2000 är den enskilt största årgången med 16 781 anmälda.

– Högskoleprovet är en andra chans för alla som vill läsa vidare, säger UHR:s general­direktör Karin Röding. Sedan 1977 har detta urvalsprov ökat möjlig­heten för många att komma in på högskoleutbildningar när betygen inte riktigt räcker till och det är konkur­rens om platserna. Den som söker måste alltid uppfylla kraven på behörighet för att kunna antas.

På Studera.nu finns det många tips på hur man förbereder sig inför högskoleprovet och vad man bör tänka på under själva provdagen. En viktig sak som en del glömmer är att ta med giltig legitimation – den som saknar godkänd identitetshandling får inte skriva högskoleprovet.  

Alla som skriver högskoleprovet konkurrerar i ytterligare en urvalsgrupp till antag­ningen och provresultatet är giltigt i fem år. Därmed ökar alltså chansen att komma in på utbildningar där ett urval måste göras. Oavsett resultat, kan högskoleprovet aldrig minska möjligheterna för den enskilde studenten. Men provresultatet kan heller aldrig kompensera för eventuella brister i den sökandes behörighet.

Kontakt

Pressfunktionen
010-470 06 91
press(at)uhr.se