Totalt 51 556 personer har anmält sig till högskoleprovet söndagen den 20 oktober. Högskoleprovet ger alla som är behöriga en extra chans att komma in på högskolan.

– Antalet anmälda ökar med över fyra procent jämfört med förra hösten, säger Karin Röding, generaldirektör för UHR. Detta är sannolikt ett tecken på att intresset för högre utbildning ökar efter flera års nedgång – trendbrottet kom i april med ökningen av antalet anmälningar till höstens högskoleutbildningar.

Högskoleprovet innebär en ytterligare möjlighet att komma in på högskoleutbildningar som har konkurrens om platserna. Den som söker måste alltid uppfylla kraven på behörighet för att bli antagen till utbildningen.

Högskoleprovet genomförs av UHR tillsammans med 21 universitet och högskolor på 120 orter i Sverige.

Anmälningsstatistik högskoleprovet hösten 2019

Totalt har 51 556 personer anmält sig till höstens högskoleprov – en ökning med 4,6 procent jämfört med provet hösten 2018. Drygt 80 procent av dem som anmält sig är födda 1995 eller senare. Födda år 2001 är den enskilt största årgången med 13 096 anmälda.

Alla som skriver högskoleprovet konkurrerar i ytterligare en urvalsgrupp till antagningen och provresultatet är giltigt i fem år. Därmed ökar alltså chansen att komma in på utbildningar där ett urval måste göras. Oavsett resultat kan högskole­provet aldrig minska möjligheterna för den enskilde studenten. Men provresultatet kan heller aldrig kompensera för eventuella brister i den sökandes behörighet.

Tips och övningsmaterial på Studera.nu

På UHR:s webbplats Studera.nu finns tips för den som ska skriva högskoleprovet, tidigare högskoleprov att öva på och information inför provdagen.

Kontakt

Pressfunktionen
010-470 06 91
press(at)uhr.sen