Eleverna i klass 2 Omega på Campeon Frigymnasium i Helsingborg har utsetts till vinnare i filmtävlingen #EUminuten2020. Med filmen på Instagram vill eleverna få EU att ta mer ansvar för människor på flykt.

– Grattis, hälsade Universitets- och högskolerådets generaldirektör Karin Röding via videolänk till klass 2 Omega på Campeon Frigymnasium. Ni har vunnit #EUminuten-2020 och 10 000 kronor till er klasskassa med en mycket välgjord film som har ett starkt budskap och en uppmaning att EU måste ta sitt ansvar för människor på flykt.

Helsingborgseleverna vann i nationell tävlan med andra deltagande gymnasieklasser, dagen efter att klass 9 C på Östbergsskolan i Frösön hade tagit hem förstapriset i tävlingskategorin för högstadieklasser i svenska grundskolor.

Enligt reglerna skulle de klasser som deltog i tävlingen ta fram och publicera en film på Instragram under temat ”Denna fråga vill vi att Sverige ska driva i EU”. Tävlings­bidra­gen kunde vara spelfilm eller animerade, men de fick maximalt vara en minut långa.

Sedan några år tillbaka genomför UHR en informationsaktivitet för svenska skolor inför Europadagen den 9 maj, med syfte att uppmärksamma Europasamarbetet.

Europadagen firas den 9 maj till minne av den franske politikern Robert Schumans deklaration 1950, om att skapa ett enat Europa för att bevara freden och skapa välstånd efter andra världskriget.

Tävlingsjuryn har bestått av ordföranden Karin Röding, representanter från EU-kommissionens representation i Sverige och Europaparlamentets representation i Sverige.

Kontakt

Ansvarig lärare
Susanna Winqvist
0793-40 34 33
susanna_winqvist(at)campeon.se

Pressfunktionen
010-470 06 91
press(at)uhr.se