Elever i klass 9 C på Östbergsskolan i Frösön har utsetts till vinnare i filmtävlingen #EUminuten2020. Eleverna har publicerat filmen på Instagram med en uppmaning om att lyfta vilken samhällsfråga de tycker att Sverige bör driva i EU.

– Grattis, hälsade Universitets- och högskolerådets generaldirektör Karin Röding via videolänk till vinnarna i klass 9 C på Östbergsskolan. Ni har vunnit #EUminuten2020 med en snyggt förpackad film om att EU måste se över reglerna när det gäller matsvinn från produktionsled till konsumentled. Och 10 000 kronor till er klasskassa.

Frösöeleverna vann tävlingskategorin för högsstadieklasser. Vilken gymnasieklass som tar hem segern i den andra och återstående tävlingskategorin avslöjar juryn och UHR först i morgon, onsdag.

Enligt reglerna skulle de klasser som deltog i tävlingen ta fram och publicera en film på Instragram under temat ”Denna fråga vill vi att Sverige ska driva i EU”. Tävlings­bidra­gen kunde vara spelfilm eller animerade, men de fick maximalt vara en minut långa.

Sedan några år tillbaka genomför UHR en informationsaktivitet för svenska skolor inför Europadagen den 9 maj, med syfte att uppmärksamma Europasamarbetet.

Europadagen firas den 9 maj till minne av den franske politikern Robert Schumans deklaration 1950, om att skapa ett enat Europa för att bevara freden och skapa välstånd efter andra världskriget.

Tävlingsjuryn har bestått av ordföranden Karin Röding och representanter från EU-kommissionens representation i Sverige och Europaparlamentets representation i Sverige.

Kontakt

Ansvarig lärare
Henrik Toutin
henrik.toutin(at)ostersund.se

Pressfunktionen
010-470 06 91
press(at)uhr.se