Universitets- och högskolerådet (UHR) förväntar sig att antalet anmälningar till höstens högskoleutbildningar ökar kraftigt. Sista anmälningsdag är den 15 april, men myndigheten råder sökande att ansöka så snart som möjligt.

– Alla som vill och behöver läsa vidare bör göra sina utbildningsval i god tid innan anmälan till höstterminen stänger, säger Karin Röding, generaldirektör vid UHR. Höstens utbud av utbildningar kan passa inte bara sökande i 20-årsåldern utan även alla som vill kompetensväxla eller utveckla sin kompetens.

Regeringen har föreslagit att antalet platser på universitet och högskola ska ökas för att mildra Corona-virusutbrottets konsekvenser för jobb och ekonomi i Sverige. Sammantaget föreslås satsningar på utbildning vid högskolan motsvarande 9 300 fler platser 2020 och 6 600 platser 2021.

Universiteten, högskolorna och UHR prioriterar nu arbetet med att genomföra antagningen till höstens högskoleutbildning enligt plan.

Om du är behörig sökande så har du goda möjligheter att bli antagen i höst – 85 procent av utbildningsplatserna har ingen konkurrens.

Hittills har 215 000 anmält sig till höstterminens högskoleutbildningar – fem procent fler än i höstas. Drygt 360 000 anmälde sig totalt hösten 2019.

Få inspiration till högskolestudier på Studera.nu. Se vilka förkunskaper som krävs till över 15 000 utbildningar på Antagning.se och skicka in din anmälan så snart som möjligt. Gå in på Antagning.se senast den 15 april.

Den som inte vill vänta med studierna till i höst kan se årets sommarkurser – vissa kurser är nu öppna för sen anmälan med ytterligare 6 000 platser.

Kontakt

Pressfunktionen
010-470 06 91
press(at)uhr.se