Anmälan till höstens högskoleprov är öppen den 16–23 augusti. Alla som fyller minst 18 år under 2022 eller har börjat gymnasiet innan de fyllde 16 år har en vecka på sig att skicka in anmälan till provet som genomförs den 23 oktober.

Frågeformulär till högskoleprovet. Foto: Björn Dalin

— Antalet platser till högskoleprovet är inte längre begränsat som det var under coronapandemin, säger Eino Örnfeldt, generaldirektör för Universitets- och högskolerådet (UHR). Alla som har åldern inne för att få göra högskoleprovet i höst kan anmäla sig senast den 23 augusti.

Nytt för i höst är att den som anmäler sig nu kan se var det går att skriva högskoleprovet med hjälp av en webbaserad karta på Studera.nu. Kartan ger dessutom kontaktuppgifter till provanordnaren och visar vilka provorter som erbjuder anpassning för exempelvis funktionshinder.

UHR genomför provet tillsammans med 21 lärosäten på hundratalet orter i Sverige. UHR genomför även provet i Mariehamn på Åland.

Anmälan är öppen i en vecka

Anmälan öppnade tisdag den 16 augusti klockan 08.00 och stänger den 23 augusti klockan 24.00. Anmälningsavgiften är 450 kronor och det går att betala både med Swish och betalkort.

Fakta om högskoleprovet

Högskoleprovet är ett urvalsprov som har betydelse om det är fler sökande än platser till en utbildning. Till de flesta högskoleutbildningar råder ingen konkurrens och då antas alla sökande som uppfyller kraven på behörighet. Ett högskoleprovsresultat är giltigt i åtta år.

Länkar