Fyra skolor i Sverige är vinnare av EU-kommissionens europeiska lärarpris för innovativ undervisning 2022. Priset går till lärare på förskolor, grundskolor, högskoleförberedande gymnasieskolor och yrkesgymnasier som har utvecklat undervisningen genom europeiska projekt inom programmet Erasmus+.

Skolrepresentanter med diplom och blommor. Teckning av Gabriel  Wentz

– Det känns fantastiskt roligt att bli uppmärksammad på detta sätt, säger Anette Mesch, rektor på Hulta ängars förskola – en av årets fyra svenska vinnare av ”the European Innovative Teacher Award” (EITA-priset 2022). Vårt vinnande projekt har bidragit starkt till vår förskolas utveckling och har lett till betydande förändringar.

Projektet studerade barnsyn, kunskapssyn och förhållningssätt inom Reggio Emiliafilosofin i som resulterade i Hulta ängars värdegrund. Det projekt-inriktade arbetssättet stärkte barnens språkutveckling och stimulerade dem att exempelvis reflektera, sätta ord på tankar och uttrycka känslor.

EU-kommissionen meddelade i dag att Hulta ängars förskola och ytterligare tre skolor i Sverige – Nyhemsskolan i Ängelholm, Sandagymnasiet i Huskvarna och Bräckegymnasiet i Göteborg – tilldelas årets europeiska lärarpris för innovativ undervisning (EITA-priset 2022). Skolorna belönas för projekt inom Erasmus+ som har avslutats 2019–2021. Själva prisutdelningen med diplom och plaketter sker i Bryssel den 25–26 oktober och i Stockholm den 31 oktober och 1 november.

Priset har fyra mål

  • Belöna lärarnas och skolornas resultat och lyfta fram deras arbete.
  • Identifiera och främja utmärkta undervisnings- och inlärningsmetoder.
  • Använda priset som ett medel för ömsesidigt lärande.
  • Uppmärksamma Erasmus+-programmets värde för lärarsamarbetet i Europa och inrättandet av det europeiska området för utbildning.

Bakgrund och mer information

Universitets- och högskolerådet (UHR) är nationellt programkontor för Erasmus+ och utser årligen de svenska vinnarna av det europeiska priset för innovativ undervisning som EU-kommissionen instiftade 2021.

Samtliga vinnare av EITA-priset 2022 (EU-kommissionens webbplats)
Läs mer om Europeiska lärarpriset för innovativ undervisning på Utbyten.se

Kontakt

”Förskola i Borås får europeiskt lärarpris” (pdf)
Hulta ängars förskola (kategori förskola), Borås
Anette Mesch, rektor
073-432 73 33
anette.mesch@boras.se

”Grundskola i Ängelholm får lärarpris” (pdf)
Nyhemsskolan (kategori grundskola), Ängelholm
Cecilia Stigborg Lindqvist, lärare och koordinator för Erasmus+
0709-69 64 58
cecilia.stigborglindqvist@engelholm.se

”Gymnasieskola i Huskvarna får europeiskt lärarpris” (pdf)
Sandagymnasiet i Huskvarna (vinnare i kategorin gymnasiet högskoleförberedande, men utbildningar på yrkesgymnasiet ingick också i projektet)
Lena Hjelmstam, lärare och koordinator för Erasmus+
lena.hjelmstam@jonkoping.se

”Yrkesgymnasium i Göteborg får lärarpris” (pdf)
Bräckegymnasiet (kategori yrkesgymnasiet), Göteborg
Benny Olausson, rektor
072-221 01 23
benny.olausson@educ.goteborg.se