Lördag den 7 maj är 37 278 personer kallade till att skriva det andra av vårens två högskoleprov. Ungefär lika många var anmälda till provet den 12 mars.   

Frågehäften och svarshäften till högskoleprovet, utlagda på ett bord. Foto: Alexander Florencio

– Nytt för i vår är att proven genomförs utan de anmälningstak som gällde under 2020–2021, säger generaldirektör Eino Örnfeldt vid Universitets- och högskolerådet (UHR). Alla som har åldern inne för att få göra högskoleprovet har kunnat anmäla sig till vårens dubbla provtillfällen.

Åldersgräns för provskrivarna från och med 2022

Kravet för att få skriva provet i vår var att den som anmält sig ska fylla minst 18 år under 2022 eller ha börjat gymnasiet tidigare än det kalenderår då hen fyllde 16 år och gå andra läsåret i vår. Denna åldersgräns har ingen koppling till coronapandemin – regeringen tog beslut om åldersgränsen redan 2018.

Tips på förberedelser på Studera.nu

Högskoleprovet är ett urvalsprov som har betydelse om det är fler sökande än platser till en utbildning. På Studera.nu finns tips på förberedelser för den som ska skriva högskoleprovet och information om vad man bör tänka på under provdagen. En viktig sak som en del glömmer är att ta med giltig legitimation – den som saknar godkänd identitetshandling får inte skriva högskoleprovet.   

  • UHR publicerar provfrågorna på Studera.nu den 9 maj.
  • Facit läggs ut på Studera.nu den 11 maj.
  • Provdeltagarna kan ta del av resultaten den 21 juni.

Mer information

Det viktigaste om högskoleprovet (Studera.nu)

Provanordnare och provorter (Studera.nu)

Anmälningsstatistik högskoleprovet VT 2022 (excel)

Pressbilder för högskoleprovet (pressrummet på uhr.se)

Kontakt

Pressfunktionen
010-470 06 91
press(at)uhr.se