När UHR gör en bedömning av en persons utländska gymnasieutbildning är det inte säkert att man får behörighet motsvarande Engelska 6, även om man har läst engelska i gymnasiet.

UHR gör bedömningar av utländsk utbildning inför arbete och inför studier på exempelvis komvux. Bedömningen sammanfattas i ett utlåtande. Bara den som har en avslutad och erkänd gymnasieutbildning som i nivå motsvarar en svensk gymnasieexamen kan få ett utlåtande från UHR.

Därutöver kan en sökande få sin utländska gymnasieutbildning bedömd i antagningen, efter anmälan till högre studier. Det finns med andra ord två vägar för den som vill veta vad en utländsk utbildning på gymnasienivå motsvarar i Sverige. 

Inga andra meriter bedöms 

I utlåtandet från UHR ingår inte andra meriter än den utländska gymnasieutbildningen, vilket innebär att varken tidigare eventuella (högre) studier eller språktester ligger till grund för bedömningen.

Utlåtandet visar bara de kurser som krävs för behörighet till högskolestudier, vilket gör att ämnen som ekonomi eller psykologi och lägre nivåer i engelska (En 4 eller 5) inte bedöms. 

Helhetsbedömning i antagningen

Om personen i fråga vill söka till högskolan, så bedöms den grundläggande och särskilda behörighet i samband med antagning, vilket innebär att man tar hänsyn till tidigare studier, kompletteringar vid komvux och eventuella språktester. 

Engelska i betyget ingen garanti för behörighet 

Det är vanligt att personer med utländsk utbildning som läst engelska under sin gymnasieutbildning inte uppnår motsvararande nivån av Engelska 6.

För att enklare kunna visa presumtiva studenter hur deras engelska bedöms i antagningen, stäm av den landspecifika informationen i bedömningshandboken och visa vad som krävs på Antagning.se. Här kan man också läsa informationen om att tidigare universitets- och högskoleutbildning kan ge behörighet i vissa fall.

Dokumentation land per land 
Under vilka dokument ska in på Antagning.se finns även information om behörighet i engelska och vilken dokumentation som krävs för varje utbildningsland.