Lyssna

Studier som leder till jobb

Många gånger kan en individ med avslutad utländsk utbildning gå direkt ut på arbetsmarknaden, men ibland kan man behöva validera eller komplettera sin utbildning.

För den som gått en teoretisk gymnasieutbildning i sitt hemland kan högskolestudier på grundnivå vara den självklara vägen till arbete. Här läser du om ansökan till högskolan med utländska meriter

Även den som har med sig en utländsk akademisk grundexamen kan vilja läsa vidare, på avancerad nivå. Då är det enklast att hänvisa till högskolornas webbplatser. 

Studera.nu på engelska 

Tipsa gärna om den engelska ingången på Studera.nu med information för nya svenskar som hellre läser texter på engelska. 

Under den grå knappen Andra språk på startsidan för Studera.nu finns allmän information om högskolestudier på arabiska, persiska, somaliska och fler språk.

Högskolans utbud 

För den som vill se hela det ”vanliga” utbildningsutbudet vid svenska högskolor är det enklast att använda funktionen Jämför utbildning på Studera.nu. Där kan en blivande sökande se vilka utbildningar som ges inom ett visst område och vid vilket lärosäte, både kurser och program (på svenska).

För den som funderar på mastersstudier finns ett stort utbud av utbildningar med undervisningsspråk engelska på Antagning.se alternativt Universityadmissions.se

Yrkeshögskolans utbud

Yrkeshögskolans utbildningar har en stark koppling till arbetsmarknaden och de aktuella behov som olika branscher har. 

Läs mer på Myndigheten för yrkeshögskolans webbplats.  

En person med en avslutad akademisk utbildning bör inte anvisas till en yrkeshögskoleutbildning inom samma ämnesområde. En anpassad väg ut på arbetsmarknaden kan fungera bättre, till exempel utbildningen Korta vägen.

Senast uppdaterad: 30 oktober 2018