Lyssna

Utländska meriter inför arbete i Sverige

Att få sin utländska utbildning bedömd och erkänd av Universitets- och högskolerådet kan vara ett steg mot arbetsmarknaden för den som är ny i Sverige. Detta gör vi på gymnasial, eftergymnasial, yrkes- och akademisk nivå.

Vår bedömning sammanfattas i ett individuellt utlåtande som beskriver vad utbildningen motsvarar i det svenska systemet. Här beskriver vi hur du som vägledare kan hjälpa personer som önskar en bedömning av utländsk utbildning.

Basinformation till nyanlända

Information om Sverige är länsstyrelsernas webbplats med samhällsinformation till nyanlända. Den ger en bra överblick för den som nyss kommit till Sverige och informationen finns på flera av de största invandrarspråken.

Till webbplatsen Information om Sverige.

Arbetsförmedlingens webbplats Jobskills kan vara till hjälp för personer som vill etablera sig på arbetsmarknaden i Sverige och finns på flera olika språk.

Till webbplatsen Jobbskills.

Fråga om tidigare studier

För att göra vägledningen så smidig som möjligt är det bra att ta reda på vilken nivå individen har studerat på tidigare, om utbildningen är yrkesinriktad eller generell och om den är avslutad eller inte. 

Läs mer om utbildningsnivå.

Se vad en utländsk utbildning motsvarar i Sverige

För 37 länder går det i vår bedömningstjänst att se vad den utländska utbildningen motsvarar i Sverige.

Till bedömningstjänsten.

Senast uppdaterad: 26 april 2019