Lyssna

Presentation av världens möjligheter

Här är en presentation med talmanus som du kan använda för att informera om studier eller jobb och praktik i ett annat land. Plocka de delar som är relevanta för den grupp du träffar.

Innehåll

Inledningsvis visas varför det är en tillgång att ha studerat eller jobbat utomlands. Därefter presenteras massor av möjligheter att resa utomlands och studera eller jobba. Allra sist visas olika typer av förberedelser som krävs inför en utlandsvistelse. Du som presenterar är förmodligen studie- eller yrkesvägledare på en skola eller arbets- förmedling. Målgruppen för presentationen är unga (från 14 år) och uppåt. 

Att visa presentationen

Presentationen kan visas direkt från webben men det kräver att du har internetuppkoppling under hela tiden. Du kan även ladda ner presentationen och visa lokalt från din dator. Längst ner här finns instruktioner om hur du går tillväga för att ladda ner presentationen till din dator.

Förmodligen är inte alla delar i presentationen lika relevanta för den grupp som du träffar. Då kan du flytta dig i presentationen med hjälp av piltangenterna på din dator och/eller genom att dra markören i nedre kanten av presentationen. Justera presentationen så att den passar dig och ditt syfte. Talmanus som hör till presentationen är en utgångspunkt. Du måste säkert justera manus lite och maxa relevansen för just din målgrupp.

Länkarna i presentationen

Det finns många länkar till ytterligare information i presentationen. Tanken är att dina åhörare ska kunna gå tillbaka hit efter föredraget och kolla upp viss information själva. 

Om du har sparat presentationen på din dator – och visar den filen – så öppnas länkarna i presentationen i olika flikar i din förvalda webbläsare. Det fungerar dock bara om du samtidigt har internetuppkoppling. Fördelen med att visa presentationen via den nedladdade filen är att du enklare ”hoppar” mellan fönstret där du visar presentationen och webbläsaren (med länkarna).

Om du visar presentationen direkt från webben, utan att först ladda ner den, så öppnas länkarna på olika sätt beroende på vilken webbläsare (till exempel Firefox, Chrome och Internet Explorer) du använder. Du kan fortfarande ”hoppa” mellan den flik som du visar presentationen i och andra flikar. Men var beredd på att öppna helskärmsläget efter varje gång som du lämnat presentationen och visat en länk.

Talmanus

Här kan du ladda ner talmanus till presentationen. Siffrorna visar vilken bild i presentationen som texten gäller. Du ser numreringen genom att flytta markören i nedre kant av presentationen åt höger (framåt) eller vänster (bakåt).

Ladda ner talmanus till din dator (du behöver Microsoft Word för att öppna dokumentet)

Ladda ner presentationen till din dator

Här kan du ladda ner presentationen

Tips. När du klickar på länken laddas presentationen ner som en .zip-fil. Välj ”spara fil” och var uppmärksam på var någonstans, på din dator, som filen sparas.

När hela filen är nedladdad kan du dubbelklicka på den. Då packas de komprimerade filerna upp. Det är viktigt att du inte flyttar någon av filerna från mappen.Starta presentationen genom att trycka på filen som heter ”Prezi”(mac) eller ”Prezi.exe (PC).

Har du Windows som operativsystem (ofta på PC) kan det vara problem att öppna filen om namnet är för långt. Spara därför zip-filen med ett kort namn när du laddar ner den.

Senast uppdaterad: 27 april 2017