Lyssna

Snabbspår

Av alla åtaganden och engagemang i din roll som vägledare kan förstås information om utlandsvistelser komma långt ner i prioriteringslistan. Därför vill vi tipsa om några begränsade insatser som ändå kan ge bra effekt i storgrupp genom att väcka tanken på utlandsstudier, praktik eller volontärarbete.

Inspirera till studier, praktik och arbete i andra länder

Den "pratande presentationen" Världens möjligheter riktar sig framför allt till studenter på högskolan, men kan också fungera som inspiration på gymnasiet. 

Du når guiden via länken här

Hela presentationen tar 18 minuter, men det går att spela upp enstaka steg. Klicka på knappen "spela alla steg" för att anpassa. 

Låt andra berätta

Spela upp radiodagböcker och visa filmer där unga människor berättar om sina erfarenheter. Låt sedan eleverna själva prata i grupper om sina drömmar, reflektioner och funderingar. Samla upp i storgrupp.

Till film- och radiodagböcker som inspiration 

Om det skulle gå trögt:

Ta hjälp av färdiga övningar

Stimulera diskussioner och individens egen nyfikenhet med hjälp av skräddarsytt övningsmaterial.

Till Material och verktyg inför en utlandsvistelse

Två bra länktips

Många av medlemsländerna i EU har egna informationssajter för studieintresserade besökare från andra länder under namnet Study in…  

Man når alla via samlingssidan på  Euroguidance.eu

På Studera.nu finns en tjänst som visar vilka utbyten som är möjliga mellan svenska och europeriska lärosäten:

Så här hittar du utbyten i Europa

Praktiska frågor inför en vistelse

När individen är mentalt förberedd och inställd på att åka iväg, finns en hel del praktiska förberedelser att ta itu med. Vad som krävs hänger ihop med vilken typ av utlandsvistelse det rör sig om, men de flesta inbegriper ansökan i någon form, dokumentation av behörighet/kompetens och boende.

För de deltagare som behöver stämma av med dig om vad som krävs, har vi tagit fram en lista med de allra nödvändigaste förberedelserna.

Kom ihåg inför resan (pdf)

Viktigt tänka framåt

Även om det kan kännas oviktigt för den som åker iväg, är det också bra att fundera på hur man vill använda kunskaperna och erfarenheten när man kommer hem. För den som åker ut för att studera beror mängden av förberedelser mycket på om man åker inom ett program eller inte.

Många praktiska detaljer löser sig om man väljer att åka inom ramen för ett utbytesprogram. Åker man däremot på egen hand får man ordna det mesta själv. Om man tänker arbeta i ett annat europeiskt land, måste man förstås ägna tid och kraft åt att söka och få en anställning.

Den som åker iväg för att studera på egen hand har inte samma möjligheter att tillgodoräkna sig studierna vid ett svenskt lärosäte. Det är också värt att poängtera för att undvika besvikelser efter hemkomsten.

Läs mer om tillgodoräknande och erkännande här 

Senast uppdaterad: 3 juni 2019