Ta del av andras studiebesök via ACADEMIA
Under studiebesöken, som varade en vecka, kunde deltagarna lära sig om hur vägledningen i värdlandet var organiserad och de kunde studera arbetsmetoderna där. Deltagarna fick även möjlighet att diskutera sina upptäckter med kollegor från ett flertal andra länder, som också deltog i respektive besök.
2019 års stipendiater delar sina berättelser här:
Fokus på vägledarprofessionen i England
Seth från Vägledningscentrum i Malmö åkte till Bradford och såg att en stor del av arbetstiden går åt till annat än själva vägledningen. Möjliga lösningar som Seth tog del av i England var att man där delade upp vägledararbetet i flera olika delar och att fokus låg på anställningsbarhet i kontakten med de sökande.
Ta del av Seths rapport som pdf
Till högskola i tyska arbetsförmedlingens regi
Mirja från Jobbtorg Stockholm besökte Schwerin i norra Tyskland.
Den tyska arbetsförmedlingens egen högskola, HdBA, arrangerade besöket.
Ta del av Mirjas rapport som pdf
Insyn i projekt för drop-outs och arbetslösa i Spanien
Tina från Göteborgs universitet besökte Zaragoza i norra Spanien.
Under rubriken 'Transitions and Early School Leaving in Spain' fick Tina ta del av olika projekt med syfte att fånga upp så kallade drop-outs, och unga och vuxna som hamnat utanför yrkeslivet.
Ta del av Tinas rapport som pdf
Livslång vägledning enligt dansk modell
Åsa från Skvaderns gymnasieskola i Sundsvall besökte Köpenhamn och fick, förutom den inblick i dansk vägledning också med sig en god bild av de tyska och estniska utbildningssystemen.
Ta del av Åsas rapport som pdf
Orientering i det franska skolsystemet
Johannes från Mora folkhögskola åkte till Prades i Frankrike, där han bland annat lärde sig att studie- och yrkesvägledning är ett eget ämne genom hela grund- och gymnasieskolan. Sista året ingår riktade aktiviteter inför val av yrke och högre utbildning med minst 54 tim/elev.
Ta del av Johannes rapport som pdf
2018 års stipendiater
Vägledningsarbete i Bradford
Jenny Hansson åkte till Bradford i Storbritannien 2018. Temat där var brett och handlade om alltifrån vägledning för individer som inte klarat gymnasiet till vägledning för studerande på högskola.
Ta del av Jennys rapport som pdf
Förebyggande arbete för avhopp i Luxemburg
Elisabeth Casell Berghagen åkte till Luxemburg 2018, där temat var hur man arbetar med att förebygga att elever hoppar av sin utbildning - ”prevention of school drop-outs”.
Ta del av Elisabeths rapport som pdf
Vägledning för särskilda behov i Ljubljana
Torbjörn Sandberg åkte till Slovenien 2018 där han diskuterade hur man på ett bra sätt kunde erbjuda studie- och yrkesvägledning för människor med särskilda behov med kollegor från ett flertal länder.