Grundskolan och gymnasiet
För elever inom grund- och gymnasieskola är utlandsmöjligheterna inom program fler om man går en yrkesinriktad utbildning, och då oftast i form av praktik. Elever som går studieförberedande program får fler möjligheter när de börjar på högskolan. I de flesta fall är det skolan som söker medel inom programmen för att kunna erbjuda eleverna en möjlighet till utlandsutbyte. Det finns dock ett undantag –Ettårsprogrammen.
Studier i Europa − Ettårsprogrammen
För den som går i årskurs 1 eller 2 på gymnasiet ger Ettårsprogrammen en möjlighet att studera ett läsår i Frankrike, Spanien eller Tyskland. För att kunna söka krävs det att eleven läser franska, spanska eller tyska som minst steg 3. Den som antas till programmet placeras på den linje och i den årskurs som bäst motsvarar det program eleven läser i Sverige och man bor på internat eller hos en värdfamilj.
Ett år i Frankrike, på Utbyten.se
Ett år i Spanien, på Utbyten.se
Ett år i Tyskland, på Utbyten.se
Praktik i hela världen
Elever kan genomföra praktik eller arbetsplatsförlagt lärande, APL, i utlandet via programmet Atlas praktik. En av många fördelar med Atlas praktik är att praktikperioderna kan förläggas till arbetsplatser i hela världen. Ett undantag är dock USA, som inte beviljar visum för praktik på gymnasienivå.
Praktik i Europa
Möjligheter till arbetsplatsförlagt lärande utomlands finns i Europa via Erasmus+ mobilitet yrkesutbildning. Man kan förlägga sin praktik på en arbetsplats eller en partnerskola i ett annat europeiskt land.
Erasmus+ mobilitet yrkesutbildning, på Utbyten.se
Praktik eller utbyte i Norden
Man kan också göra praktik i Norden eller Baltikum via programmet Nordplus Junior. Grundskolor och gymnasieskolor, både studieförberedande- och yrkesprogram, kan söka. Inom det här programmet kan skolor även söka medel för andra typer av klassutbyten och elevutbyten, som inte är kopplade till yrkesprogram eller praktik.