Nu har UHR:s nya bedömningstjänst funnits i snart ett halvår. Så här lätt är det att använda den för att hjälpa sökande att se vad en utländsk utbildning motsvarar i Sverige.

I tjänsten, som finns på UHR:s webbplats, får användaren direkt svar på vad en utländsk utbildning motsvarar i Sverige. Svaret går att ladda ner som en pdf som den sökande till exempel kan använda för att skicka till arbetsgivare när hen söker jobb. Vi rekommenderar då att man skickar med sina utbildningsdokument. 

Tjänsten innehåller bedömningar av närmare 500 utbildningar från 37 länder; både antalet länder och utbildningar kommer att öka de närmaste åren. För de länder som inte finns med, eller för den som önskar en bedömning av sina egna utbildningsdokument, så finns som tidigare möjlighet att ansöka om ett utlåtande.

I bedömningstjänsten kan du som är vägledare få basinformation om en specifik utbildning. För mer detaljerad information om utländsk utbildning och utbildningssystem rekommenderar vi NARIC-portalen. För att få tillgång till den behöver du skapa ett konto.

Till bedömningstjänsten

Att ansöka om ett utlåtande

Till Naric-portalen

För individer

UHR:s nya film överst på sidan förklarar hur bedömningstjänsten kan vara till hjälp när personer med utbildning från ett annat land söker jobb. Filmen finns med svensk, engelsk och arabisk text.