Nästa år, i och med antagningen till utbildningar som påbörjas efter 31 maj 2022, införs några förändringar i regelverket för antagning till högskolan. För att du som vägledare ska kunna ha framförhållning i ditt arbete, påminner UHR här om vad som ändras.

Områdesbehörigheterna försvinner 

Istället för att tala om vilken grupp av behörigheter som krävs till yrkesutbildningar och andra programutbildningar, kommer de särskilda behörighetskraven att framgå i klartext i Gy11/Vux12-kurser; dels i sammanställningar men givetvis också för sökande på Antagning.se. 

Information om särskild behörighet 

I bedömningshandboken finns redan nu en lista över särskild behörighet till utbildningar som leder till yrkesexamina med dagens kurser, tidigare kursbeteckningar (slutbetyg/samlat betygsdokument) och med ämnen/etapper från linjebetyg. 

Särskild behörighet för yrkesexamina i bedömningshandboken 

Fler sätt att nå särskild behörighet

Samtliga kurser/ämnen och motsvarande kunskaper som ger behörighet framgår av bedömningshandboken: 

Tabell för behörighetsbedömning

Gy11-/Vux12-kurser för särskild behörighet visas i klartext vid varje utbildningsalternativ på Antagning.se

För den som har äldre betyg finns en "översättningstabell" till äldre kurser/ämnen på Antagning.se

Inga meritpoäng för områdeskurser

Sökande med slutbetyg som läst områdeskurser, kommer inte att kunna räkna med 1,0 meritpoäng för områdeskurser efter maj månad 2022. Fram tills dess gäller dagens regler. De individer som sökt tidigare och fått ett meritvärde med meritpoäng för områdeskurser, kommer att få ett lägre meritvärde i och med detta. (under förutsättning att de söker samma utbildningar med identiska meriter)

Särskilda behörighetskrav kan skilja mellan olika lärosäten

Nästa år får också universitet och högskolor större möjlighet att besluta om särskilda behörighetskrav, något som innebär att de särskilda behörighetskraven för likvärdig utbildning på olika högskolor och universitet kan skilja sig åt. 

Religion 1 nytt krav som kan påverka sökande med utländsk gymnasieutbildning

Det nya särskilda behörighetskravet kan användas av högskolorna till utbildningarna.

Bra att veta: Eftersom Religion 1 inte utgjort ett särskilt behörighetskrav tidigare har sökande med utländsk gymnasieutbildning inte fått detta ämne bedömt. I många utländska utbildningar ingår inte heller religionskunskap på samma sätt som i Sverige. För ett litet antal sökande kan detta kräva komplettering i ämnet. 

Tänk på: Det är viktigt för den sökande att stämma av vilka förkunskapskrav som krävs för utbildningen. Konstnärliga prov är ett sådant krav som kan skilja mellan högskolorna. 

UHR föreskriver om kompetenser för grundläggande behörighet

Före sommaren kommer UHR:s förslag till föreskrifter som beskriver de kompetenser som kan utgöra grundläggande behörighet att gå ut på remiss. Svaren ligger till grund för den slutgiltiga skrivningen som beslutas i december 2021. 

Beskrivningen av kompetenser är framför allt viktig vid bedömning av reell kompetens. 

Åldersgräns införs på högskoleprovet

Åldersgränsen 18 år införs våren 2022. De som fyller eller ska fylla 18 år samma kalenderår som provet genomförs får skriva högskoleprovet.

De som börjat gymnasiet innan de fyllt 16 år får delta i högskoleprovet första gången vårterminen årskurs 2. Åldersgränsen påverkar inte giltighetstiden.