Målgruppen för det grundläggande behörighetsprovet har skaffat sig bred kompetens på olika sätt. Oavsett bakgrund har de ett gemensamt mål – att läsa vidare på högskolan.

I gruppen ingår de som inte slutförde sina gymnasiestudier eller som aldrig började gymnasiet men som har skaffat sig bred kompetens genom arbete, fortbildning och annan fördjupad verksamhet. Här ingår även de som ansökt om att prövas för reell kompetens. 

För att skriva provet ska man ha fyllt 24 år. 

Dela gärna guider om provet till individer du vill tipsa

Ingång för provskrivare på Studera.nu

Hänvisa intresserade till ingången Studera.nu/behorighetsprovet. Där finns vanliga frågor och svar, information om vilka kompetenser provet testar och personifierade exempel på erfarenheter som ger förutsättningar att nå grundläggande kompetens. 

Studera.nu/behorighetsprovet

Svar på följdfrågor 

Under informationen om provet för vägledare har vi samlat möjliga följdfrågor av mer specifik karaktär. 

Svar på följdfrågor från intresserade

Provet ger grundläggande behörighet

Provet ger grundläggande behörighet till högskolestudier på grundnivå. Provet ger inget meritvärde. Därför kan det vara bra att rekommendera intresserade att även anmäla sig till högskoleprovet

Bra att veta: Mer än 3 000 kurser och ett hundratal utbildningsprogram på högskolan har grundläggande behörighet som enda krav. 

Guiden beskriver skillnaden mellan grundläggande och särskild behörighet: 

 

Fördelar med avslutad gymnasieexamen

Den som idag endast behöver läsa in några få kurser för att nå grundläggande behörighet i första hand bör komplettera för en gymnasieexamen/motsvarande. Dels för att det är en fördel för dem vid urvalet till högskolan (ger meritvärde), dels för att en gymnasiexamen i sig utgör ett insteg till arbetsmarknaden.

Tänk på: Inskrivna elever vid vuxenutbildningen bör därför i första hand uppmuntras att slutföra sin gymnasieutbildning.

Bakgrund och fördjupning för dig som vägleder

Ta del av webbinariet som hölls i mars, inspelning 26 minuter.