I UHR:s reviderade föreskrifter som gick ut på remiss den 4 juni beskrivs de kompetenser som kommer att krävas för högskolestudier. Att kompetenserna är tydligt beskrivna är viktigt bland annat för dem som saknar grundläggande behörighet genom formella meriter och som kan få sin kompetens prövad utifrån reell kompetens.

Den 1 januari 2022 träder ändringar i högskoleförordningen i kraft, som gäller vilka kompetenser som ska krävas för grundläggande behörighet för högskolestudier. Det handlar bland annat om att sökande ska ha kunskaper i svenska och engelska, ett vetenskapligt förhållningssätt och problemlösningsförmåga.

Bra att veta: Förändringarna gäller vid antagning till utbildningar som börjar efter den 31 maj 2022.

För likvärdig och rättsäker bedömning av reell kompetens

Kompetenserna behöver också vara tydligt beskrivna för att de bedömningar av reell kompetens som universiteten och högskolorna gör ska bli nationellt likvärdiga och rättssäkra.

UHR utvecklar ett nationellt behörighetsprov

UHR har i uppdrag av regeringen att utveckla ett nationellt behörighetsprov som kan ge grundläggande behörighet för högskolestudier. Provet ska vända sig till personer som är minst 24 år och inte slutfört gymnasieutbildning eller motsvarande. Första provtillfället planeras till senhösten 2022. 

Tänk på. Varken behörighetsprovet eller en bedömning av reell kompetens ger något meritvärde, utan endast grundläggande behörighet. För att få ett meritvärde behöver den sökande uppfylla eventuell särskild behörighet och göra högskoleprovet.