Här har vi satt ihop kort information om vad niondeklassare och deras föräldrar behöver veta inför eventuella högskolestudier med start hösten 2022.

Snabbfakta

Börjar man gymnasiet och får en examen gäller samma regler för grundläggande behörighet som förut. Den som har en högskoleförberedande examen eller en yrkesexamen med lägst betyg E i Svenska 2+3 och i Engelska 6 har de nödvändiga kompetenser som krävs för grundläggande behörighet.  

Särskild behörighet kommer även i fortsättningen att krävas till både yrkesutbildingar och till övriga utbilningar (Själva 'paketeringen' i områdesbehörigheter kommer dock att tas bort). Till de utbildningar som inte utgör yrkesutbildningar kan kraven komma att skilja mer mellan olika högskolor/utbildningar. 

Meritpoängen kommer att vara kvar. Samma meritvärderingsregler kommer att gälla i antagningen till högskolestudier HT2022 och framåt.

Urvalsgruppen BII kommer att vara kvar med samma fördelning som idag. Den blir fortsatt aktuell för den som kompletterat för bland annat behörighet. Möjligheten att höja betyg genom prövning kommer alltså att finnas kvar. BII = kompletteringsgruppen

För högskoleprovet blir det ingen begränsning i antalet prov. Provet kommer även i fortsättningen att vara giltigt i fem år.  Våren 2022 införs en åldersgräns på provet: provtagaren ska ha fyllt eller fylla 18 år det kalenderår provet genomförs. 

När händer det?

Bestämmelserna tillämpas första gången:

  • Till utbildning som påbörjas efter maj 2022 – gäller även UHR:s och lärosätets föreskrifter om särskild behörighet

  • För högskoleprov som genomförs våren 2022