Regeringen har beslutat att ge UHR flera nya uppdrag och bland annat ska myndigheten precisera de kompetenser som krävs för grundläggande behörighet till högskolestudier, förbereda försök med ett nationellt behörighetsprov och ge förslag på hur antagningsprov till ämneslärarutbildningarna skulle kunna se ut.

Behörighetsprov till högskolan – ett steg närmare genomförande

I enlighet med tillträdespropositionen i våras har nu regeringen gett UHR i uppdrag att förbereda för ett framtida behörighetsprov för högskolestudier. UHR ska redan den 14 december i år redovisa vilka kompetenser, alltså kunskaper och förmågor oavsett hur de förvärvats, som föreslås ska krävas för grundläggande behörighet. Kompetenserna ska alltså inte beskrivas i form av formella utbildningar/kurser i det svenska utbildningssystemet.

Dessutom ska UHR förbereda försök för ett nationellt behörighetsprov. Uppdraget ska redovisas senast den 31 januari 2019 och arbetet med att utveckla provet ska påbörjas i början av 2019. Syftet är att ta tillvara den kompetens man kan få på andra sätt än genom formella studier i svenska gymnasieskolan.

Högre krav till lärarutbildningar

Regeringen fortsätter i sin ambition med att minska avhoppen från ämneslärarutbildningarna genom att låta UHR ta fram former för ett antagningsprov för att mäta de sökandes motivation och drivkraft för att bli lärare. Uppdraget ska redovisas senast den 14 december 2018. UHR redovisade så sent som i våras ett regeringsuppdrag där man prövade att mäta lärarlämplighet med så kallade lärarlämplighetsprov tillsammans med Linnéuniversitetet och Jönköping University.

Regeringen har även gett UHR i uppdrag att utreda om högre krav ska ställas på betygen för särskild behörighet för exempelvis lärarutbildningarna. Syftet är att barn och ungdomar ska möta behöriga och kompetenta lärare i skolan. Regeringen har på vissa lärarutbildningar sett ett behov av att fler ska klara av att slutföra utbildningen. Uppdraget ska delvis genomföras tillsammans med Universitetskanslersämbetet (UKÄ) och redovisas senast den 29 maj 2019.

Viktade högskoleprov i framtiden?

Regeringen vill undersöka möjligheten att lägga olika tyngd på delproven i högskoleprovet beroende på vilket eller vilka program som man ansöker till. Uppdraget redovisas 1 december 2023. Syftet är att bättre kunna förutse studiekapaciteten på utbildning beroende på inriktning, genom att vikta högskoleprovets olika delprov efter de krav utbildningen ställer.

Ett steg mot breddad rekrytering i praktiken?

Svenska lärosäten har länge haft möjlighet att till varje utbildning anta en tredjedel av studenterna efter eget urval bland de som uppfyller behörighetskraven. Framför allt är detta en möjlig väg vidare för dem som uppnått grundläggande behörighet via bedömning av reell kompetens. Osäkerheten kring hur de lokala urvalen ska genomföras på ett korrekt sätt har gjort att regeln i stort sett inte tillämpas. Regeringen vill nu att UHR ska stötta lärosäten i arbetet med att ta fram lokala urvalsgrupper. Uppdraget ska redovisas under 2018.