Marika Amartey är innovations- och forskningsråd på Sveriges ambassad i London. I denna omvärldsrapport kan du bland annat läsa om det nya strategiska partnerskapsavtalet mellan Sverige och Storbritannien som kan inspirera forskningsfinansiärer, myndigheter och lärosäten, så väl i existerande projekt och partnerskap, som till nya partnerskap.

Deltagare från Storbritannien, på delgegationsresan till Sverige där de bland annat besökte Karolinska institutet. Deltagare från Storbritannien, på delgegationsresan till Sverige där de bland annat besökte Karolinska institutet.

Ett strategiskt partnerskapsavtal mellan Sverige och Storbritannien

OSI London (Innovations och forskningskontoret på ambassaden i London) har inlett det nya året med att sätta ramarna utifrån ett strategiskt partnerskapsavtal mellan Sverige och Storbritannien, som undertecknades i oktober 2023 av statsminister Ulf Kristersson och Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak. Forskning, innovation, energi, klimatförändringar och natur är prioriterade områden för samarbetet. Avtalets innehåll kan komma att inspirera såväl forskningsfinansiärer som myndigheter och lärosäten för nya eller existerande projekt och partnerskap. Avtalet inkluderar även handelsfrågor, försvar och säkerhet samt internationella frågor som rör exempelvis stödet till Ukraina och vikten av en regelbaserad världsordning.
Mer om avtalet på  Sveriges regerings webbplats 

Horisont Europa drar igång

Efter den glädjande nyheten att Storbritannien åter kan delta i Horisont Europa-projekt som en associerad nation har flera kampanjer lanserats för att uppmuntra till deltagande. Det finns ett behov av att öka kompetens på både lärosäten och företag i landet då många yngre forskare inte har någon erfarenhet att ansöka om EU-projekt. I februari deltog OSI London vid ett möte på det brittiska Vetenskapsrådet med syfte att fira landets nyvunna möjligheter som forskningspartner. Mötet gästades av EU-kommissionär Iliana Ivanova och den brittiska ministern för vetenskap och innovation, Michelle Donelan. Det återstår att se om britterna återtar samma framgångsrika deltagande som före EU-utträdet.

Storbritannien presenterar sin pro-innovationsstrategi för AI-reglering

Den 6 februari publicerade den brittiska regeringen sitt svar på konsultationen för vitboken om AI-reglering i ett försök att hålla takten med EU avseende AI-frågan. Samtidigt avsätts 10 miljoner pund för att förbereda och kompetensutveckla tillsynsmyndigheter så att de kan hantera riskerna och möjligheterna med användningen av AI. De statliga investeringarna ska hjälpa tillsynsmyndigheter att utveckla både spjutspetsforskning och praktiska verktyg i syfte att övervaka och hantera risker och möjligheter inom sina sektorer, från telekom och hälso- och sjukvårdssektorn till finans och utbildning. Exempelvis kan det handla om nya tekniska verktyg för att granska AI-system.

Britterna menar att i och med den snabba teknikutvecklingen går det inte att identifiera specifika risker och därmed inte heller de mest lämpliga åtgärderna för att minska farorna med AI. Inget tyder på att den brittiska regeringen vill driva på utökad lagstiftning, med risk för att snabba lösningar snart blir föråldrade och ineffektiva. Däremot vill man ge befintliga tillsynsmyndigheter befogenhet att på ett effektivt sätt hantera riskerna med AI.

I ett försök att öka öppenheten och skapa förtroende hos brittiska företag och medborgare har bland andra Ofcom och Competition and Markets Authority, uppmanats att offentliggöra sina AI-strategier senast den 30 april i år. Myndigheterna förväntas redogöra för AI-relaterade risker inom sina områden, beskriva sin existerande interna kompetens samt hur de planerar att reglera AI under det kommande året.
Mer information:
Brittiska regeringens svar på konsultationen för vitboken om AI-reglering

The Bletchley Declaration by Countries Attending the AI Safety Summit, 1-2 November 2023 - GOV.UK (www.gov.uk)

Frontier AI: capabilities and risks – discussion paper - GOV.UK (www.gov.uk)

Introducing the AI Safety Institute - GOV.UK (www.gov.uk)

Sverigebesök av en brittisk ATMP delegation

Inom ramen för samverkansavtalet för life science mellan Sverige och Storbritannien organiserade den brittiska innovationsmyndigheten Innovate UK en delegationsresa till Sverige med ledande brittiska utvecklare av avancerade terapier. Syftet med besöket var att för företagen komma i kontakt med våra forskningsmiljöer och infrastrukturer samt att förstå investeringsmöjligheterna för etablering av exempelvis europeiska huvudkontor. Den veckolånga resan innehöll besök på Karolinska Institutet och Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm, de nya ATMP anläggningarna (Advanced Therapy Medicinal Product) i Flemingsberg, Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg och Lunds universitets stamcellscentrum, MAX IV och European Spallation Source. OSI London deltog i några av mötena och erfar av eftersnacket att det varma välkomnandet i januari månad var mycket uppskattat och fler delegationsresor till Sverige är att vänta.

Nationell strategi för bioteknik

Den brittiska regeringen investerar 2 miljarder pund under de kommande tio åren i en rad bioteknikområden som en del av en nationell vision att utveckla och kommersialisera möjligheter inom sektorn. Baserat på konsultationer med företrädare för bioteknikutveckling planerar den brittiska regeringen att finansiera nyckelområden som infrastruktur som gynnar utvecklingen av innovation och scaleup-bolag, tydligare reglering för kommersialisering av bioteknologiska produkter, harmonisering av data, samt verktyg för att främja tillväxt och bibehållande av mångsidig talang och kompetens. Ett rådgivande organ med beslutsfattare, företagsledare och innovatörer inom transformell bioteknik är på väg att tillsättas.
Mer om den nationella visionen för bioteknik på den brittiska regeringens webbplats

Forskningsplaner för 2024 - ska underlätta samverkan mellan stat och forskare

Departementet för Vetenskap, Innovation och Teknik (DSIT) har redovisat sina ambitioner att underlätta och förbättra samverkan mellan stat och forskare. DSIT efterfrågar att i större utsträckning kunna utveckla policy baserat på vetenskap och därmed få tillgång till en bredare akademisk kompetensbas.

I dokumentet ”Areas of Research Interest 2024” (ARI) anges de fokusområden där departementet ser ett behov av starkare evidens för policy och där det i nuläget saknas inhemsk kompetens. Detta är särskilt aktuellt i frågor som avser utvecklingen av framväxande teknologier och digital infrastruktur, men även för ansvarsfull internationalisering och säker forskning. Forskare uppmanas nu ta kontakt med departementet i arbetet att uppdatera dess befintliga evidensbas och därmed stärka brittiska regeringens framtida vetenskap- och teknikpolitik.

Mer om fokusområdena på den brittiska regeringens webbplats DSIT Areas of Research Interest 2024 - GOV.UK (www.gov.uk)

Kort om Marika Amartey

Marika är statsvetare och har tidigare arbetat med export- och investeringsfrämjande, varit nationell expert på EU-kommissionens DG Connect för frågor som rör forskning och innovation samt arbetat som teknisk konsult i näringslivet.