Lyssna

Svenskar berättar om sin EU-praktik

”Det var nästan bättre än vad jag trodde!” I slutet av november träffade UHR 22 svenskar som gör sin praktik vid Europeiska kommissionen, Europaparlamentet och Rådets generalsekretariat hösten 2023 – våren 2024. Här delar de med sig av sina tankar om EU-praktiken.

Det är en blandad grupp som möts. Deltagarna kommer från olika delar av Sverige, landsbygd och storstad. Åldrarna varierar mellan 23 och 39 år. Alla har kandidat- eller magisterexamen från universitet i Sverige och utomlands. De är nyutexaminerade eller har arbetslivserfarenhet. En sak har de gemensamt: internationella intressen och en karriär som kan göra skillnad.

Om det finns en fördom om hur den typiska EU-praktikanten ser ut stämmer ingen i den här gruppen in på den bilden. De är i början av eller halvvägs in i sin praktik när vi träffas för att ta reda på hur de upplever praktiken och vilka råd de kan ge till dem som överväger att söka. Vi är också nyfikna på varför de valde att söka EU-praktik.

Stöd med ansökan viktigt

Majoriteten fick information från vänner, karriärvägledare, lärare och kollegor som själva hade EU-praktikerfarenhet. Deras berättelser och stöd gav inspiration och mod att söka. För många var stödet under ansökningsprocessen viktigast, för att få överblick över alla möjligheter som finns inom EU och brottas med ansökningshandlingarna. Några få hade hört om EU-praktikmöjligheter via UHR:s aktiviteter. För några var EU-praktik ett tydligt mål redan från början:

– Bryssel kändes lockande, så jag hade väl bestämt mig för att söka praktik redan under min kandidat, berättar en praktikant.

Men några hamnade på en EU-praktikwebbsida av en slump och gjorde en chansning genom att skicka in sin ansökan. En deltagare var ute i sista sekunden:

– Jag tror jag sökte sista dagen innan de stängde, så det var verkligen inget jag hade planerat!

Ett självständigt uppdrag

Vad har de då att säga om praktiken så här långt? Alla tycker att det är en spännande erfarenhet, lite som ”Erasmus 2.0, men när jag jobbar”. Trots att det kallas praktik, är det ett självständigt arbete och praktikanterna behöver ta egna initiativ och ta för sig, informera handledare om sina önskemål och förväntningar på praktiken. Under praktiken har vissa extremt mycket att göra, roliga och utmanande arbetsuppgifter. En deltagare konstaterar:

– Det var nästan bättre än vad jag trodde!

Fantastiska möjligheter

Utöver arbetsuppgifterna finns det fantastiska möjligheter till personlig utveckling och ett socialt liv. Alla tillgängliga resurser som finns i Bryssel, till exempel träning och coachning inför skriftliga EU-prov, chans att etablera kontakter med EU-anställda och att få kunskap och insyn i EU-system. Det uppskattar praktikanterna:

– Överallt finns det spännande, kunniga och intellektuella människor att prata med!

Många betonar allt som finns att göra på fritiden – umgås med andra praktikanter från alla EU-länder, göra studieresor, vandra och mycket mer. Det finns något för alla, ung som gammal, partysugen eller inte.

”Kunskap om hela maskineriet i Bryssel”

Självklart diskuterades även vad som var mindre bra. EU är en stor arbetsplats. Det gäller att hitta rätt, vad som passar en själv. Och det kan vara svårt att orientera sig. Det är komplicerat att få överblick. Några kommentarer från deltagarna är att EU-institutionerna är ”en ganska stängd arbetsplats” med byråkrati och tydlig hierarki. Många pratar franska och på vissa håll kan det vara svårt om man inte har kunskaper i franska trots det inte är ett krav. Risken är att hamna ”utanför på arbetsplatsen”, bli tilldelad ett kontor och inte så mycket mer. I början av praktiken kan praktikanterna få ”hacka på lite där det passar” och ”arbeta med hittepå-arbetsuppgifter”. Några kommentarar att det kan vara lite tråkigt ibland eller att de fått arbetsuppgifter som ingen vill göra. Deltagarna rekommenderar att inte ha för höga förväntningar, men samtidigt poängterar de att ”det är en jätterolig, lärorik erfarenhet” som ger ”kunskap om hela maskineriet i Bryssel”. Det gäller att ta för sig, och skapa sin egen upplevelse.

Framtidsplaner utomlands och hemma

Till sist frågade vi om planer efter praktiken. Det är inte alls en självklarhet för alla att stanna kvar i Bryssel. Några funderar på studier vid College of Europe, andra vill skriva prov för Contract Agents och söka Junior Professionals Programme eller dylikt. Ytterligare andra vill söka tillfällig anställning inom EU, eller jobb i Bryssel utanför EU. Flera vill återvända till Sverige och söka jobb på Regeringskansliet, svenska myndigheter eller Nato. På det stora hela är EU-praktiken en mycket uppskattad, positiv, spännande och lärorik erfarenhet. Några är säkra på sitt val och kommer att satsa hårt på en EU-karriär, andra lutar åt att Bryssel och EU inte längre lockar. De längtar hem eller vill vidare till FN och andra internationella organisationer. Nu med en mycket värdefull erfarenhet från EU i sitt CV.

Blir du nyfiken? Vet du om att det finns 60 EU-praktikprogram? Det finns möjligheter för alla och du behövs!

Senast uppdaterad: 25 januari 2024