Det är lärarnas sinnrika undervisningssamarbeten med andra europeiska skolor för att främja internationell förståelse som prisas.

I år är priset indelat i två ålderskategorier:

• Ett pris för lägre åldersgrupper: förskola-mellanstadiet
• Ett pris för högre åldersgrupper högstadiet-gymnasium

Bors högstadieskola i Värnamo, vinnare i kategorin högre åldersgrupper högstadiet-gymnasium

Lena Gärdemalm, lärare i franska, engelska och svenska på Bors högstadieskola i Värnamo kommun valde i projektet ”Travel east, travel west, sharing cultures is the best” att bygga upp en kommunikation mellan elever och lärare i i Spanien, England, Ungern och Frankrike för att väcka intresse för olika kulturer och språk och förstånd att närma sig andra kulturer med respekt.

- Tanken var att skapa kreativa uppgifter där eleverna fick använda språket i naturliga situationer. Bland annat gjorde de presentationer, skapade de filmer om sin skola och gjorde var sitt julkort till en viss elev i ett annat land. Vi hade också ett gosedjur som reste runt mellan länderna och blev fotograferad med eleverna i olika situationer, berättar Lena Gärdemalm.

Juryns motivering

”Ett väl genomfört samarbete med högt deltagande och delaktighet. De många och varierande aktiviteterna vävs ihop till en fin helhet som väcker elevernas nyfikenhet på andra länder och lust att lära sig olika språk.”

Läs mer om projektet ”Travel east, travel west, sharing cultures is the best” här.

Böle förskola i Piteå, vinnare i kategorin lägre åldersgrupper, förskola-mellanstadiet:

Karin Ceder, förskollärare på Böle förskola har i projektet på Böle förskola i Piteå har i projektet ”Little Red Riding Hood around Europe” haft gemensamma aktiviteter med barn i Storbritannien, Frankrike, Spanien, Italien och Polen.

- Vi hade möten med barnen i de andra länderna online, där de sjöng för och med varandra. Barnen lärde sig de viktigaste orden i Rödluvan och vargen på engelska. I projektet skulle de också berätta om en känd konstnär från det egna landet och prova på att måla som någon av dem. Detta blev ett virtuellt galleri, som sammanställdes, berättar Karin Ceder.

Juryns motivering:

”Ett kreativt och språkutvecklande samarbete på barnens villkor. Det finns en glädje och stolthet i vänskapen med andra länder i Europa och en vilja att visa upp de genomförda aktiviteterna och på så sätt inspirera andra.”

Läs mer om projektet "Little Red Riding Hood around Europe" här

Grattis till vinnarna!

Båda skolorna kommer att få ta emot en 5000 kronor för inköp av teknik för framtida digitala samarbeten och deltagande i en internationell eTwining-konferens. Juryn består av representanter från Skolverket, Specialpedagogiska skolmyndighetern, Sveriges Lärare och UHR. 

Om priset

Som svenskt supportcenter för EU-programmet eTwinning, delar UHR varje år ut Svenska eTwinningpriset. Priset går till skolor vars lärare utfört ett utmärkt internationellt projekt registrerat på eTwinning-plattformen, där även eleverna, med hjälp av digitala arbetssätt, samarbetat med varandra över landsgränserna.

Bilder: Högst upp elever från Bors skola i Värnamo. Längst ner Böle förskola i Piteå. 

Böle förskola Piteå678x40072dpi.jpg