Studier utomlands

Du som ska studera utomlands gör klokt i att vara ute i god tid. Vi har samlat all information om utlandsstudier på webbplatsen Studera.nu. Bland mycket annat behöver du skaffa dig intyg om grundläggande behörighet för utlandsstudier och tänka över din finansiering.

Övergripande information

På Universitets- och högskolerådets webbplats Studera.nu finns information om utlandsstudier, både för den som vill åka på egen hand eller genom någon form av utbytesprogram.

Läs mer om utlandsstudier på Studera.nu

Intyg om grundläggande behörighet för utlandsstudier

Ska du studera utomlands kräver ibland det utländska universitetet där du vill studera att du skickar in ett intyg till dem. Ibland kräver också Centrala studiestödsnämnden (CSN) att du skickar in ett sådant till dem. Universitets- och högskolerådet utfärdar intyg om grundläggande behörighet för utlandsstudier.

Läs mer om hur du gör för att få intyg om grundläggande behörighet för utlandsstudier.

Studiemedel

I Sverige kan man få studiemedel via CSN för studier utomlands.

Läs mer om studiemedel för utlandsstudier på CSN:s webbplats.

Information för vägledare

Arbetar du som vägledare eller på annat sätt jobbar med mobilitet vill vi tipsa om UHR:s sidor för vägledare. Där finns arbetsmaterial för själva vägledningsprocessen, en översikt över internationella möjligheter för olika målgrupper samt regler och överenskommelser som förenklar mobiliteten och praktiska råd inför en utlandsvistelse.

Till UHR:s vägledarsidor - inför en utlandsvistelse 

Senast uppdaterad: 15 februari 2024