För att visa sökande som gått Omvårdnadsprogrammet hur hen kan uppfylla kravet i Naturkunskap 2 på annat sätt, hänvisa gärna till exemplet med Johan på Antagning.se.

Särskild behörighet till utbildningar på högskolenivå motsvaras för det mesta av en viss kurs/nivå i en gymnasieutbildning. Men det går också att uppfylla några krav med en kombination av kurser eller med ett särskilt gymnasieprogram.

I antagningen till högskolan talar man om behörighet utifrån motsvarandebedömning och ersättningskrav. Här beskriver vi båda sätten. 

Johan söker till arbetsterapeutprogrammet

För att förtydliga hur vissa kurser i en gymnasieexamen kan ge motsvarande behörighet i Nk 2 till vissa utbildningar, finns nu ett exempel med Johan som söker till arbetsterapeutprogrammet. 

Till arbetsterapeut finns inget ersättningskrav för Nk 2 (se nedan), utan sökande måste ha kurser i sin examen som motsvarar Nk 2.

Tänk på: Det är olika regler för examen från gymnasieskolan och från  vuxenutbildningen. Johan har fått sin examen från vuxenutbildningen. Då gäller det att man har läst de gröna kurserna: 

  • Naturkunskap 1a1, 50 poäng (NAKNAK01a1)
  • Hälsopedagogik, 100 poäng (HÄLHÄL0)
  • Medicin 1, 150 poäng (MEDMED01)
  • Etik och människans livsvillkor, 100 poäng (MÄNETI0)
  • Vård- och omsorgsarbete 1 och 2, 350 poäng (VÅRVÅR01, VÅRVÅR02)

Därutöver måste man ha minst 600 poäng vårdkurser (blåmarkerade). 

Exempel med Johan som har en yrkesexamen, på Antagning.se

Till vissa utbildningar finns också ersättningskrav

Den som har de kurser som ingår i ersättningskravet har behörighet till en viss utbildning. 

Exempel: Ersättningskrav Naturkunskap 2 för sjuksköterskeutbildning, kurserna Medicin 1 och Vård och omsorgsarbete 1 + 2 

Fler ersättningskrav, där ibland arkitekt- och tandhygienistprogrammet, hittar du i bedömningshandbokens behörighetstabell.
De ligger sist under respektive ämne.

Bra att veta: SUHF har ännu inte tagit något beslut om vilka kurser från 2021 års kursplaner som motsvarar Nk2.