Lyssna

Avgångsbetyg

Avgångsbetyg utfärdades fram till 1996 i gymnasieskolan. De så kallade mellanårsbetygen som utfärdades i skarven mellan linjesystemet och programsystemet är också avgångsbetyg med sifferbetyg i ämnen där olika kurser ingick.

Grundläggande behörighet 

För grundläggande behörighet krävs fullständigt avgångsbetyg och minst 2 årskurser svenska med delat betyg i litteratur och språk, och i engelska.

Tänk på. För gruppen med avgångsbetyg utgör alla betygssteg 1-5 godkänd nivå för grundläggande behörighet. För särskild behörighet måste sökande ha lägst betyget 3.

Se filmen och ta hjälp av checklistan 

I filmrutan här kan du välja att se hela filmen på fem minuter eller välja steg för steg. Scrolla ner och klicka på pilen för varje avsnitt. Du kan också följa länken för bättre överblick 

Med checklistan kan du enkelt stämma av om avgångsbetyget ger grundläggande behörighet. Var uppmärksam på vilken nivå och i hur många årskurser individen läst engelska.

Om något saknas, läs mer om under Komplettera för grundläggande behörighet

Inget avgångsbetyg? 

Vissa äldre betyg, som inte dyker upp så ofta, kan vara svåra att identifiera. Använd den här listan för att kolla upp vilken betygshandling det handlar om och ifall den ger grundläggande behörighet:

Checklista för övriga betygsdokument (pdf)

Senast uppdaterad: 16 maj 2018