Nu har Migrationsverket ändrat praxis som förenklar utlandsvistelser för studenter och doktorander som har uppehållstillstånd för studier i Sverige.

I och med ändringen kan studenter och doktorander från tredje land vistas utomlands den tid som behövs. Det gäller både för obligatoriska och frivilliga utlandsvistelser kopplade till studier, utan att det ska ha inverkan på deras uppehållstillstånd i Sverige. Någon del av studietiden måste dock tillbringas i Sverige. Tidigare kunde utlandsvistelser under studierna påverka studenters och doktoranders möjligheter att beviljas eller behålla uppehållstillstånd.

Migrationsrelaterade frågor diskuteras ofta inom Plint och Migrationsverket är en aktiv samarbetspartner inom arbetsområdet Mobilitet. UHR ställde tre frågor till processledare Markus Filipsson på Migrationsverket:

Vilka kommer att ha mest nytta av den praxisen?

–Detta kommer att underlätta för seriösa studenter som ska vistas utomlands som en del av sin utbildning, eftersom de i större utsträckning kan beviljas förlängt uppehållstillstånd alternativt, undvika att riskera att få sitt uppehållstillstånd återkallat, och att slippa att göra en ny ansökan om uppehållstillstånd när de ska tillbaka till Sverige. Vår förhoppning är att även lärosätena får en förenklad planering och hantering av upplägg av utbildningar där utlandsvistelser är en integrerad del.

Vad fick Migrationsverket att fatta detta beslut?

–Migrationsverket ändrar sin praxis framför allt för att man gjort en ny bedömning av att lagstiftningen medger denna förändring. Svårigheten att genomföra mobilitetsåtgärder som har funnits i vissa fall har identifierats som ett onödigt hinder i processen.

Hur viktiga är olika forum för samverkan mellan Migrationsverket, lärosätena och andra myndigheter, som Plint, samt den direkta samverkan som Migrationsverket nu har med SUHF?

–Migrationsverket har alltid välkomnat det samarbete som har skett med externa intressenter inom studerandeprocessen. Samarbetet med andra externa aktörer har lett till en ökad ömsesidig förståelse för de olika delarna i studerandeprocessen. Dialogen utgör även ett viktigt instrument för Migrationsverkets vidare arbete med att förbättra processen med studerandeärenden.

Ta del av nyheten om ändrad praxis för utlandsvistelse på Migrationsverkets webbplats