Lyssna

Nationella betygsdatabasen

Den nationella betygsdatabasen, Beda, underlättar överföringen av examensbevis, slutbetyg och andra digitala betygshandlingar från gymnasieskolor och Komvux till antagningssystemet NyA inför antagning till högskolestudier.

Beda har använts i mer än 20 år och registret används också av Statistiska centralbyrån, SCB, som för Skolverkets räkning hämtar och bearbetar uppgifter från den nationella betygsdatabasen. 

Anslutna skolor

Vilka gymnasieskolor och vuxenutbildningsenheter som är anslutna till tjänsten framgår av UHR:s webbsida. Där framgår vilken stad eller kommun skolan ligger i och när den anslöt sig. 

Se vilka gymnasieskolor och vuxenutbildare som är anslutna till Beda

Stöd i kommunernas aktivitetsansvar

UHR kan hjälpa kommuner med underlag som stöd för deras aktivitetsansvar.

De kommuner som behöver få reda på om en person kan omfattas av det kommunala aktivitetsansvaret för ungdomar, kan kontakta UHR för att få fram uppgifter om personen i fråga har en avslutad gymnasieutbildning. För att få ut uppgifterna behöver kommunen teckna ett avtal med UHR, som tar ut en avgift för tjänsten.

Även kommunförbund och andra samarbetsorgan kan hämta ut uppgifter.  I de fallen ska fullmakter och ett så kallat personuppgiftsbiträdesavtal skickas in till UHR. 

Kontaktuppgifter

För frågor eller information om hur man tecknar sig för tjänsten, kontakta UHR via e-postadressen betygsdb@uhr.se.

Senast uppdaterad: 3 juli 2023