Lyssna

Arbeta vid EU:s institutioner - och påverka Europas framtid

Är ett arbete inom EU din framtida karriär? Inom EU:s institutioner anordnas uttagningsprov (concours) för att få fram en så kallad reservlista på lämpliga personer som kan rekryteras när behov uppstår. Uttagningsprovet är alltså det första steget till en fast tjänst inom EU. Är du redo för utmaningen?

Vem kan söka?

Till uttagningsproven för assistenter och andra administrativa tjänster (AST-concours) krävs oftast gymnasieutbildning och cirka tre års relevant arbetslivserfarenhet för att söka, medan handläggartjänster och andra mer kvalificerade tjänster (AD-concours) kräver en universitetsexamen. För alla uttagningsprov gäller att du som söker är medborgare i ett EU-land. Utöver dessa grundkriterier kan ytterligare krav gälla.

Är det något för dig?

För att rekryteras till ett jobb inom EU:s institutioner måste du göra ett uttagningsprov. Utmana dig själv, kanske är du nästa kandidat till ett jobb inom EU!

Fyra exempel på frågor från uttagningsprov (pdf)

Var det svårt? Ta hjälp av våra metodfilmer. Metodfilmer för databaserade tester (CBT)

Vi hjälper dig med stöd och träning

Inför varje uttagningsprov kan du få stöd och träning av oss på Universitets- och högskolerådet. Concoursträningen är öppen för samtliga svenskar som har för avsikt att skriva ett uttagningsprov.

Stöd och träning inför uttagningsproven

Eller varför inte praktisera?

Du som har en universitetsexamen, lägst kandidatexamen, kan söka praktik inom EU:s institutioner. Praktiken kanske är starten på din internationella karriär och du får erfarenheter för resten av livet. Omsätt dina kunskaper i praktisk handläggning och bli en del av en dynamisk och mångkulturell miljö.

Praktik inom EU:s institutioner

UHR:s filmer om EU-praktik

Håll dig uppdaterad

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du löpande information om aktuella uttagningsprov, våra seminarier och träningstillfällen och andra karriärmöjligheter inom EU:s institutioner:

Nyhetsbrev om arbete och praktik inom EU:s institutioner

Vid större evenemang kan du också följa oss på Twitter och Instagram:

EU-rekrytering på Instagram

Senast uppdaterad: 29 maj 2019