Lyssna

Praktisk information om EU-praktik

UHR har listat saker som är bra att veta när du ska göra EU-praktik.

Grattis! Du har fått en EU-praktikplats och är nu ”stagiaire” (praktikant på franska). Det är mycket som du behöver ordna innan du börjar din praktik, så som försäkring och boende. UHR har listat saker som är bra att veta när du ska göra EU-praktik.

Sjukhusförsäkring

Det är obligatorisk att ha försäkring under hela praktikperioden. Vissa institutioner (till exempel Europeiska kommissionen) erbjuder egen försäkring och då dras försäkringskostnader varje månad från din praktikantlön. Du ansvarar själv för att teckna försäkring med ett försäkringsföretag.

Se till att du beställer Europeiska sjukförsäkringskortet från Försäkringskassan. Du behöver registrera ditt EU-kort med ett sjukförsökringsbolag/'mutualité' på plats, där får du information om ersättning. Om du har privatförsäkring behöver du kolla om den täcker betald praktik utomlands. Du hittar listan för 'mutualités' på Inami:s webbsida för Bryssel och på GUICHET webbsida för Luxemburg.

Boende

Du har ansvar att ordna ditt eget boende under praktik. Vissa EU:s institutioner (till exempel Europeiska centralbanken) och EU-byråer erbjuder stöd med att hitta boende, men oftast ordnar du det på egen hand.

Bostadsbrist existerar inte i Bryssel. Här finns hyresmöjligheter för alla: du kan hyra ett rum, en lägenhet eller ett hus, du kan även få ett rum i ett kollektivboende. Du kan hitta majoriteten av annonser på Immoweb.

Praktiserar du i Luxemburg finns flera grupper i Facebook där du kan hitta lediga bostäder, så som Luxembourg Interns. Flera praktikanter hyr boende i Tyskland eller Frankrike och pendlar till Luxemburg. Kollektivtrafiken i Luxemburg är gratis. Många annonser om lediga boende finns på Facebook, där hittar de flesta praktikanter sina bostäder. När du letar efter boende, ta hänsyn till följande:

  • Ditt hyreskontrakt ska vara skriftligt. Läs det noggrant innan du skriver på det.
  • Acceptera inte ett hyreskontrakt för längre tid än din praktikperiod.
  • Kontrollera om avgifter (el, gas, värme, vatten, internet, m.fl.) ingår i hyran.
  • Depositionen 1-2 månaders hyra, placeras på ett gemensamt spärrat konto.

Depositionen

Depositionen bör normalt vara 1 till 2 månaders hyra. Depositionen placeras på ett gemensamt spärrat bankkonto eller ”compte bancaire bloqué”. Det kommer att återbetalas i slutet av avtalet, efter att lägenhetens skick eller ”état des lieux” har kontrollerats. ”État des lieux” inkluderar en inventeringskontroll av allt på fastigheten och dess skick när du flyttar in. Den bör omedelbart undertecknas av båda parter. ”État des lieux” är en del av hyresavtalet. I slutet av din vistelse kommer fastigheten att verifieras igen. Din hyresvärd kan begära att dra av pengar från din deposition om någon skada har gjorts på egendomen enligt ”état des lieux”. Det är olagligt att betala depositionen i kontanter; du skulle inte ha något sätt att begära tillbaka pengarna i slutet av din vistelse om du gjorde det. Ett gemensamt spärrat konto kan öppnas under ditt namn på vilken bank som helst.

Behöver du stöd? Ta kontakt med praktikantkommittén för din institution eller byrå (Trainees Association eller Trainees Committee)

Bankkonto

Du kan öppna bankkonto hos den bank du väljer måndagar till fredagar. Oftast behöver du boka en tid för att öppna ett bankkonto. Ta med:

  • ditt pass,
  • en kopia av ditt hyresavtal
  • din praktikinbjudan (traineeship offer)

Din praktikantlön betalas i Euro. Du behöver inte öppna ett nytt bankkonto om du har ett Euro-bankkonto i hemlandet. Ta redan på inbetalningsuppgifter för ditt konto för att du kan få din praktikantlön. Om du har bankkonto i svenska kronor kan avgifter för växling tillkomma.

Kostnader och praktikantlön

Du får praktikantlön varje månad under din praktik. Praktikantlön varierar beroende på praktikprogram och praktikland. Räkna med att majoriteten av utgifter ska gälla – ca 500-900 EUR/månad. Du får din praktikantlön i slutet av varje månad. Du behöver ha pengar för att täcka dina kostnader under de första fyra veckorna av din praktik.

Skatt

Ta kontakt med Skatteverket för att ta reda på hur och om din praktikantlön kommer att beskattas. Alla som göra praktik i Belgien måste fylla i en skattedeklaration och betala skatt i Belgien oavsett nationalitet.

Klädkod

Det finns ingen officiell klädkod på EU:s institutioner. Du förväntas att klä dig avslappnat men ändå utstråla ett professionellt välvårdat yttre. Avslappnad kontorsklädsel som skjorta/blus, kavaj/kofta/tröja och liknande och ett par välskötta bra skor.

Arbetstid och ledighet

EU-anställda arbetar 40 timmar per vecka, 8 timmar per dag. Officiella arbetstider är mellan kl. 8 på morgonen och kl. 19 på kvällen. Du får 20 minuter för lunch. Din faktiska arbetstid beror på din enhet och arbetsbelastning. Frågan din handledare i början av din praktik. Kärnarbetstid är 09.30 – 12.00 och 15.00 – 16.30 (15.00 – 16.00 på onsdagar och fredagar).

Ledighet beviljas av din närmaste chef och du måste alltid informera din närmaste chef om du inte kommer till jobbet.

Praktikanter har rätt till två lediga (semesterdagar) per månad (räknas från den första dagen i månaden). Dagar för resor och besök som anordnas av praktikkontor eller praktikkommittén, dagar för deltagande i prov och urvalsövningar, examen eller universitetsarbete dras av från beräkning. Lediga dagar är oavlönade.

Senast uppdaterad: 5 februari 2024