Om Plattform för internationalisering, Plint

Ökad internationalisering inom högre utbildning, forskning och innovation stärker Sverige som kunskapsnation och konkurrenskraft. Mot den bakgrunden gav regeringen fem myndigheter uppdraget att bilda en samverkansplattform som via samarbete och dialog ska underlätta lärosätenas arbete inom internationalisering. Samarbetet startade våren 2022 under namnet Plattform för internationalisering, Plint.

De fem myndigheterna, Svenska Institutet (SI), Universitetskanslersämbetet (UKÄ), Universitets- och högskolerådet (UHR), Vetenskapsrådet och Vinnova, representerar tillsammans flera områden kopplade till högre utbildning, forskning och innovation och byggde tillsammans upp en organisation bestående av en styrgrupp, sekretariat och fyra arbetsområden. 

Plint omstrukturerat mot ett mer flexibelt arbetssätt

Under 2024 ersattes arbetsområdena av ett mer flexibelt arbetssätt som i högre grad ska anpassas utifrån aktuella behov och frågeställningar.

Samtidigt upplöstes den tidigare styrgruppen. I dess ställe etablerades en samordningsmodell där dialog och koordinering sker genom kvartalsvisa möten mellan UHR, Sveriges universitets- och högskoleförbund (SUHF) och Sveriges förenade studentkårer (SFS).

Nya samordningsformer

Den framtida samordningen av Plints verksamhet kommer att ske inom befintliga samverkansforum. UHR kommer även framgent att ha samordningsansvaret, utifrån myndighetens uppdrag enligt instruktion att ansvara för den plattform för internationalisering som har i uppdrag att samordna insatser som påverkar internationalisering inom högre utbildning, forskning och innovation. Förordning (2022:1225). De myndigheter som tidigare har haft specifika uppdrag i relation till Plint – Vetenskapsrådet (VR), Vinnova, Universitetskanslersämbetet (UKÄ) och Svenska institutet (SI) – kommer fortsatt att delta, men utan formella åtaganden. UHR har föreslagit att samarbetet med myndigheterna sker genom halvårsvisa möten för att säkerställa erfarenhetsutbyte och samordning utan att införa en betungande administrativ struktur. Detta tillvägagångssätt kommer att prövas under 2025 innan eventuella justeringar vidtas.

Fokus på resultat och flexibilitet

Plints övergripande målsättning kvarstår: att genom samverkan skapa gynnsammare förutsättningar för lärosäten att bedriva internationalisering inom utbildning, forskning och innovation. I stället för fasta arbetsgrupper kommer Plint att arbeta mer behovsstyrt och resultatorienterat. Vid behov kan tillfälliga arbetsgrupper tillsättas för att hantera specifika frågor. Den årliga budget på 3 000 000 kronor som är avsatt för Plints verksamhet bidrar till att möjliggöra aktiviteter och förstärka resultaten.

Tre resultatområden har identifierats för perioden augusti 2024 – december 2025:

1. En utvecklad samordning och informationsutbyte mellan myndigheter, lärosäten och studenter i frågor rörande internationalisering bidrar till en hantering av frågor som sker utifrån aktuella behov.

Ett urval av aktiviteter inom detta resultat är möten med representanter från lärosäten, SUHF, SFS och andra myndigheter. Även dialog med Innovations- och forskningsråden samt, när så är möjligt, dialog i relation till remissvar.

2. Stöd till regeringsuppdrag med anknytning till internationalisering, inklusive ansvarsfull internationalisering och Europauniversitet.

Inom detta resultatområde kretsar aktiviteterna kring att förstärka pågående eller nyligen avslutade regeringsuppdrag. Det rör regeringsuppdrag som olika myndigheter kan ha, med beröring på internationalisering inom högre utbildning, forskning och innovation. Här kan Plint använda delar av sin budget för att förstärka vissa aktiviteter, t ex möjliggöra ökat deltagande, spridning av resultat eller ta vidare specifika rekommendationer.

3. Förbättrade förutsättningar för mobilitet, bland annat genom dialog om situationen för in- och utresande studenter.

Aktiviteterna inom detta resultatområde berör frågor som underlättar inresande och utresande mobilitet och uppföljning av sådan mobilitet. Bland annat kommer UKÄ och UHR att fortsätta samtal om statistik för utresande mobilitet. UHR och Svenska Institutet har även genomfört en systematisering av stipendier för inresande studieavgiftsskyldiga studenter och viss dialog om tillgång till bankkonto för inresande studenter och personal kommer att fortgå. Inom detta resultat är det även viktigt med dialog med regeringsuppdraget Work in Sweden, där UHR och sju andra myndigheter samverkar för att attrahera och behålla högkvalificerad arbetskraft.

En nystart för Plint

Den genomförda omstruktureringen syftar till att göra Plint mer dynamiskt och anpassningsbart. Genom att rikta in sig på aktuella frågor och arbeta i flexibla format avser UHR att säkerställa en fortsatt effektiv samverkan för internationalisering inom högre utbildning, forskning och innovation.

Hur den nya organisationsmodellen fungerar i praktiken kommer att utvärderas i slutet av 2025. Förhoppningen är att en mer flexibel struktur ska bidra till att undanröja hinder och främja internationalisering på ett effektivt sätt.

Bakgrund

Idén om en plattform för internationalisering lades fram av Internationaliseringsutredningen för att öka internationaliseringen av svensk högre utbildning och forskning. På uppdrag av regeringen utvecklade UHR, Vetenskapsrådet och Vinnova förslaget vidare. Arbetet skedde i dialog med universitet och högskolor, genom Sveriges universitets- och högskoleförbund (SUHF), samt berörda myndigheter och andra aktörer.

Internationaliseringsutredningen (Regeringens webbplats)

Förslag om att etablera en plattform för internationalisering

 

Plint ersätter den tidigare samverkansgruppen Forum för internationalisering

Prenumerera på nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad och prenumerera på nyhetsbrev med koppling till Plint.

Formas nyhetsbrev

STINT:s nyhetsbrev

Svenska Institutets nyhetsbrev: Utblick – SI:s nya nyhetsrev om bilden av Sverige utomlands

SWERI:s nyhetsbrev, mejla isabella.ismail@vinnova.se

UKÄ:s nyhetsbrev

UHR:s nyhetsbrev

Vetenskapsrådets nyhetsbrev

Vinnovas nyhetsbrev

Vinnovas nyhetsbrev om Horisont Europa

Senast uppdaterad: 11 april 2025