Lyssna

För dig som vill anställa en person med utländsk utbildning

UHR:s utlåtande eller bedömningstjänst kan vara bra underlag när du ska rekrytera en person med utländsk utbildning. Så här hjälper vi dig att förstå utländska utbildningar.

I ett utlåtande från UHR står det vad en persons utbildning motsvarar i det svenska utbildningssystemet. Vi kontrollerar att utbildningen är avslutad med en examen, att den har genomförts vid en erkänd utbildningsanordnare och att dokumenten är äkta.

Utlåtandet är digitalt och tillsammans med utbildningsdokument, intyg och CV kan det vara ett underlag i rekryteringen. Det är dock ingen examen och det går såklart bra att anställa en person även utan det. 

Läs mer om UHR:s digitala utlåtande.

Använd UHR:s bedömningstjänst

Ett annat underlag i rekryteringen är UHR:s digitala bedömningstjänst. Här ser du vad en utländsk utbildning motsvarar i det svenska utbildningssystemet. Det går även att ladda ner en pdf, som arbetssökande kan använda i jobbansökningar tillsammans med sina utbildningsdokument.

Till bedömningstjänsten.

Kontakta oss

Om du är i en rekryteringsprocess kan du alltid kontakta oss för information om den utländska utbildningen. Oavsett om den som söker arbete hos er har ansökt om bedömning av oss eller inte.

Vi kan svara på frågor både om utländska gymnasieexamina och högskoleexamina, samt om högskolor och universitets status. 

Kontakta oss via e-post utbildningsbedomning@uhr.se.

Senast uppdaterad: 3 januari 2023