Lyssna

För dig som vill anställa en person med utländsk utbildning

UHR svarar på frågor om utländsk utbildning och kan hjälpa dig som arbetsgivare att förstå vad en persons utbildning motsvarar i det svenska utbildningssystemet. Du kan också hitta mycket information själv här.

Tillsammans med en persons övriga utbildningsdokument, intyg och CV blir utlåtandet från UHR ett underlag för er i rekryteringen. Vårt utlåtande är dock ingen examen och det går såklart bra att anställa en person även utan det.

Ladda ner vårt informationsblad för arbetsgivare (pdf)

Använd Jämförelseguiden

Vill du anställa en person med utbildning från Syrien, Irak, Storbritannien, Tyskland eller Polen? I Jämförelseguiden får du ett generellt svar på vad den utländska utbildningen motsvarar i det svenska utbildningssystemet.

19 000 utlåtanden 2017

Under 2017 utfärdade UHR ca 19 000 utlåtande. Personerna som fick utlåtanden har en avslutad utländsk gymnasieutbildning, eftergymnasial yrkesutbildning eller akademisk utbildning. Drygt 1 300 personer fick ett utlåtande för en utbildning som motsvarar en högskoleingenjörsexamen eller civilingenjörsexamen och lika många har en avslutad utbildning inom ekonomi.

I ett utlåtande från UHR står det vad utbildningen motsvarar i det svenska utbildningssystemet. Vi kontrollerar att utbildningen är avslutad med en examen, att utbildningen har genomförts vid en erkänd utbildningsanordnare och att dokumenten är äkta.

Är universitetet erkänt?

Om personen som du vill anställa har en examen från ett universitet eller högskola i ett annat land än Sverige kan du höra av dig till oss. Vi kan svara på frågor om utländska universitets och högskolors status.

Kontakta oss på utbildningsbedomning@uhr.se.

I vår broschyr Identifiera förfalskade utbildningsdokument och bluffuniversitet får du hjälp med att bland annat känna igen bluffuniversitet.

Du är alltid välkommen att fråga oss

Om ni är i en rekryteringsprocess kan ni alltid kontakta oss på UHR för information om den utländska utbildningen. Oavsett om den som söker arbete hos er har ansökt om bedömning av oss eller inte.

Skicka frågan till utbildningsbedomning@uhr.se.

Senast uppdaterad: 28 november 2018