Anders Hektor är innovations- och forskningsråd på Sveriges ambassad i Seoul, Sydkorea. Här är hans rapport från maj 2023.

Aktuellt i Sydkorea

Sydkoreas regering har presenterat en strategi för investeringar i forskning och utveckling. Dagens investeringsnivå på 5 procent av BNP ska upprätthållas och en vision är att man 2030 ska vara ett av de fem mest betydande länderna inom teknik och vetenskap. Fyra strategier, 23 uppgifter och 19 KPI:er ska åstadkomma detta, bland annat innehållande missions-inriktade investeringar och stora årliga investeringar i 12 utvalda nationella strategiska teknologier
Pressmeddelande från Sydkoreas Ministry of Science and IT.

Samarbeten med sydkoreanska universitet och organisationer

Forsknings- och innovationskontoret i Seoul (OSI) hör till de förhoppningsfulla för en ansökan om SKERIC, Sweden-Korea Education, Research, Innovation and Collaboration. Inte världens vackraste namn men ett fantastiskt program där tre ledande koreanska universitet ingår (och fem svenska); Seoul National University, Korea University och Pohang University of Science and Technology, POSTECH. För Sveriges samarbete med Korea vore det verkligen ett strategiskt lyft. Intressant bonus är att koreanska universitet vanligtvis är mycket konkurrensinriktade men är för detta beredda att ”leave standard protocol” och hitta former att samarbeta med varandra. Vi börjar med teambuilding av den koreanska gruppen och jag kan säga att det fungerar inte som i Sverige.

Koreanska universitet uppskattar möjligheter att samarbeta med svenska universitet och forskningsmiljöer. Här är tips på några möjligheter till samarbeten:

Gangneung-Wonju National University (GWNU) är vackert lokaliserat på ostkusten med nära till surf och skidåkning. De söker samarbeten inom marin biotech, nursing, design och annat. I maj besöker de svenska lärosäten mellan Malmö och Umeå.  
Gangneung-Wonju National University webbplats 

Korea Foundation for Advanced Science (KFAS) driver programmet The Way to Stockholm, Korea-Sweden Future Challenge och andra program tillsammans med svenska partners, med syfte att vässa forskningskvalitet i Korea och lyfta fram sina talanger. KFAS är välfinansierade, kreativa och ständigt nyfikna på möjliga samarbeten. Hör av dig till dem om du vill träffa dem när de besöker Sverige.
Korea Foundation for Advanced Science webbplats

Korea-Nordics Science & Technology Cooperation Center (KNTEC) har vackra och välutrustade lokaler i Solna där de ordnar symposier, föreläsningar och andra möten mellan koreanska och nordiska forskare. Vi deltog i ett symposium om genom-biologi när vi händelsevis besökte Stockholm. Deltagare som höll seminariet för andra gången uttryckte det som årets höjdpunkt.
Korea-Nordics Science & Technology Cooperation Center (KNTEC)

Utlysningar

Fyra nordiska forskarstudenter erbjuds att spendera 3-6 månader vid ett av 19 namngivna koreanska forskningsmiljöer inom fysik, kemi och life science. Korea Academy of Science and Technology (KAST) finansierar detta program och det är verkligen ett urval av ledande koreanska forskare och miljöer som erbjuds. Vistelsen måste påbörjas senast i december och ansökningar tas emot löpande, först till kvarn får först malet. 
Korea Academy of Science and Technology (KAST)  
Kontakta mig för mer info anders.hektor@gov.se.

Save the date – Presentation av årets Nobelpristagare

Den 22 november genomför svenska ambassaden ett event där svenska och koreanska forskare presenterar årets Nobelpris och vi samtalar om vad forskningen, priset, forskarna och forskningsmiljöerna kan betyda specifikt för Sydkorea och vilka aktiviteter som finns i landet på dessa områden.

Kalendarium

  • Maj, GWNU besöker svenska lärosäten för eventuella samarbeten
  • 19 juni, OSI deltar i Study and Research in Europe Fair, Seoul
  • Juni, STINT meddelar tilldelningar av stöd för strategisk internationalisering
  • 24 september Nobel Prize Dialogue i Seoul, om framtidens lärande 
  • 22 november presentation av årets nobelpristagare
  • December, Korea Foundation for Advanced Science (KFAS) besöker Stockholm

 

Kort om Anders Hektor:
Anders är forsknings- och innovationsråd i Seoul sedan 2019. I augusti återgår han till en tjänst på Regeringskansliet där han arbetat sedan 2007 med digitalisering, innovation, näringsliv och samhällsutveckling. Anders disputerade vid Linköpings universitet 2001 på en avhandling om informationsbeteende och IT på tema teknik och social förändring.