Den som funderar på att studera på högskola eller universitet har redan tillgång till en hel del relevant information. Och bättre ska det bli, lovar Ulf Melin, generaldirektör för Universitets- och högskolerådet.

Det är oacceptabelt att ett land som Sverige inte gör det möjligt för den som vill studera att välja utbildning utifrån relevanta fakta, skriver Henrik Ehrenberg, samhällspolitisk chef på fackförbundet Unionen, och Mikaela Almerud, ansvarig för högskolefrågor på Svenskt Näringsliv (Aktuella frågor 10/4).

De två debattörerna refererar till Universitets- och högskolerådets webbplatser Antagning.se och Studera.nu och hävdar att informationen på den senare är bristfällig och inte sällan missvisande för den som vill söka och jämföra högskoleutbildningar.

Universitets- och högskolerådet, UHR, har regeringens uppdrag att informera om högskoleutbildning så att ”enskilda individer ska kunna göra välavvägda val” när de söker till svensk högskola.

Studera.nu ger bred information om högskolestudier till blivande och nuvarande studenter. Webbplatsen är välbesökt och rankas av studerande på högskola och av dem som funderar på att söka dit som den mest pålitliga informationskällan. Det visar både den senaste Ungdomsbarometern, som sammanställs av ett ledande analysföretag inriktat på frågor som gäller unga, och Universitets- och högskolerådets egna användarundersökningar.

På Studera.nu finns sedan 2011 sökfunktionen Jämför utbildning, som i år har haft över en och en halv miljon sidvisningar. Där kan den som är intresserad av högskolestudier ta reda på mer om alla kurser och program på svenska universitet och högskolor. Det går att skräddarsy sökningar utifrån filter som ämnesområde, studieort och undervisningsspråk. För varje utbildning redovisas behörighetskrav, arbetsmarknadsprognoser, antagningsstatistik och kvalitetsgranskningar.

Universitets- och högskolerådet satsar på att utveckla och förbättra både Studera.nu och Jämför utbildning:

  • I vår börjar ett arbete där Studera.nu utvecklas så att webbplatsen når ut bättre till personer från studieovana hem. Det ska vara klart vid årets slut.
  • En uppdatering av Arbetsförmedlingens arbetsmarknadsprognoser är på gång. I maj ska prognoserna gå att läsa på webbplatsen Jämför utbildning.
  • Jämför utbildning visar idag de omdömen som Högskoleverket och Universitetskanslersämbetet, UKÄ, utfärdat till och med 2015. Målet är att de utvärderingar som UKÄ har aviserat för 2017–2022 också ska gå att söka på webbplatsen.
  • Skolverket, Arbetsförmedlingen, Myndigheten för yrkeshögskolan, UHR och ytterligare fyra organisationer ingår i en arbetsgrupp som jobbar med att vidareutveckla vad som kallas EMIL-standarden. Den ska strukturera all information, utbildningserbjudanden inom alla utbildningsformer och på alla nivåer, från grundskola till högskola. Tillsammans med universitet och högskolor ser arbetsgruppen över hur informationen kan bli tydligare.

Ovanstående punkter är bara ett axplock av vad som pågår när det gäller information om utbildningar, och självklart är det alltid möjligt att göra mer.

Det är till exempel fullt möjligt att bygga ut sökfunktionen på webbplatsen Jämför utbildning ytterligare och göra mer statistik och fler uppgifter tillgängliga där. Men det är inte något som Universitets- och högskolerådet kan göra på egen hand. Webbplatsen är beroende av andra system och att den information som hämtas in är komplett och kvalitetssäkrad. Dessutom måste informationen från universitet och högskolor vara standardiserad och jämförbar lärosätena emellan.

Målet är klart – tillsammans kan ansvariga myndigheter bredda rekryteringen till högskolan, minska avhoppen och trygga den akademiska återväxten i Sverige.

 Ulf Melin, generaldirektör Universitets- och högskolerådet