Sedan ht 2014 har trenden varit att antalet sökande till universitet och högskolor minskat, men inför ht 2019 är antalet nära detsamma som det var ht 2018. Vid sista anmälningsdag var det cirka 360 200 sökande, vilket är en uppgång, om än liten, i jämförelse med samma tidpunkt ht 2018, då det var 360 150 sökande.

För femte året i rad är det färre unga personer som söker utbildning. Att antalet unga sökande fortsätter minska hänger samman med det fortsatt goda arbetsmarknadsläget. Tappet av unga har emellertid kompenserats av att fler äldre söker. Det totala antalet sökande är därför nära nog detsamma. Antalet sökande under 25 år har minskat med 3 procent mellan ht 2018 och ht 2019, medan äldre sökande ökat med 2 procent.

Högre andel kvinnor

Fördelningen mellan kvinnor och män bland de sökande ser likadan ut som tidigare: det är fortsatt en högre andel kvinnor som söker utbildning, särskilt när det gäller lärar- och förskollärarutbildningar. I synnerhet gäller det förskollärarutbildningar, där andelen kvinnor av de sökande är 90 procent vid sista anmälningsdagen inför ht 2019.

Det totala antalet sökande till utbildningar som leder till yrkesexamina har också minskat. Vid sista anmälningsdag ht 2019 var det 111 718 sökande, medan det var 117 877 sökande vid samma tidpunkt ht 2018. Det är en minskning med 5 procent.

Högskoleingenjör minskar mest 

Minskningen av sökande är störst för högskoleingenjörer som minskat med 10 procent. Det ser olika ut även för olika kategorier av lärar- och förskollärarutbildningar, där antalet sökande har ökat för vissa kategorier; speciallärar-, yrkeslärar- och specialpedagogutbildningar, trots att det totala antalet sökande till lärarutbildningar har minskat med 2 procent. Minskningen är störst för förskollärarutbildningar, som har minskat med 11 procent.

Det här är några av de resultat som framgår i rapporten. I rapporten kan du också läsa om förändringar av utbildningsutbudet.