The Danish counselling chain

Från studiebesöket i Köpenhamn och då särskilt från evejledning-centrum tar Katarina Johansson, studie-och yrkesvägledare vid vuxenutbildningscentrum i Västerås, med sig goda idéer för att utveckla sin egen arbetsplats. 

Torsdag 12 maj 2022. Klockan är 13.00. Det är en solig om än lite blåsig dag. Jag sitter på metrotåget på väg till Kastrups flygplats. Jag har precis lämnat Amalienborg där vi sett vaktbytet vid slottet innan vi kramats och sagt farväl till varandra i gruppen. När jag sitter här så har jag tre tankar som dominerar:

  1. Åh, vilken fin stad Köpenhamn är – jag har trivts som en fisk i vatten från start till slut. Jag vill tillbaka hit snart.
  2. Vilken fantastisk grupp vi var. En grupp där alla gick in för att både dela med sig och lära sig så mycket som möjligt. Då kan det bara bli bra.
  3. Nu ska jag sätta ihop allt detta på ett så bra sätt så att mina kollegor som inte var där får känslan att de var där och får ta del av mycket värdefullt jag fått med mig. 

Efter en stunds tänkande så tar jag mig tillbaka till nuet och jag låter ögonen vila på en karta över metrostationerna ovanför dörrarna och jag njuter av att andas in den sista danska luften innan det är dags att återvända till Sverige. Vilken resa. Vilket utbyte. Jag har precis varit på ett exemplariskt utbyte – där allt är genomtänkt, där allt rullar på, där alla är med.

Promenadmöten på köpet

Boendet var enkelt men väl placerat utifrån våra besök. Oftast så kunde vi gå till fots till våra besök vilket gjorde upplevelsen ännu rikare. Det var under vår första morgonpromenad till Uddannelseforbundet, där vi höll våra presentationer av våra länders utbildning- och vägledningssystem, som jag upptäckte cykelstaden Köpenhamn. Jag har aldrig sett så många cykla till jobbet, cykla till förskolan med barnen, cykla till affären. Allt verkade flyta på så bra – bilar och cyklar tillsammans. Vilken inspirerande stad!

Det skulle visa sig att det inte bara var cyklandet som var inspirerande. Vår värd som försett oss med all information vi behövde redan innan vår resa var också en excellent värd på plats. Benny fick oss alla att känna oss väl omhändertagna och tack vare hans uppmuntran och snabba steg så kom vi i tid till nästan alla besök (det är en utmaning när gruppen klickar och vill gå och prata för att lära känna varandra samtidigt).

Tid i början av utbytet hade dedikerats till att vi i gruppen skulle få hålla egna presentationer. Vi fick också möjlighet att dela med oss av ett verktyg/en metod som vi gillar särskilt mycket och använder med våra klienter.

Jobbskuggning och e-vägledning

Under veckan besökte vi sedan olika vägledningscenter för både yngre elever men även exempelvis "Studievalg" för äldre elever som står inför övergång till bland annat sabbatsår eller universitet.

Vi tillbringade också en hel dag med att jobbskugga danska vägledarkollegor på en arbetsplats som liknar vår egen. Jag som jobbar på ett Vuxenutbildningscentrum i Sverige fick chans att fråga allt jag undrade över när jag tillbringade dagen på VUC/STX Fredriksberg.

Slutligen gjorde vi ett mycket intressant besök på ett evejledning-centrum där de jobbar helt med e-vägledning via chat, telefon, Facebook live, Teams och mer. Mycket lärorikt och en hel del jag kan ta med mig för att utveckla min egen arbetsplats.

Inte nog med att våra dagar var fyllda med intressanta och genomtänka besök för att utveckla oss jobbmässigt, vi fick också ta del av Danmarks kultur genom ett besök på Ny Carlsberg Glyptotek, ett gigantiskt antikhistoriskt museum med mycket att se. Säcken knöts också ihop fint med en god avslutningsmiddag med Benny och några av våra danska kollegor som vi jobbskuggat.

Åk kollegor, åk!

Danmark var en inspiration på många sätt, till och med utvärderingsmetoden i slutet av utbytet inspirerade.  Efter denna rapport känns det överflödigt att säga att jag rekommenderar detta utbyte till er, mina kollegor ute i landet. Jag kan inte rekommendera det nog.  Att Europadagen även firades under utbytet var kanske ett sammanträffande eller kanske inte: Jag celebrerade Europadagen stort i Köpenhamn med fint sällskap från Estland, Spanien, Litauen, Slovenien, Tjeckien och Tyskland.

Katarina Johansson, Studie-och yrkesvägledare, Vuxenutbildningscentrum Västerås

Senast uppdaterad: 26 mars 2024