Här är den andra omvärldsrapporten från Jacob Silva Paulsen, innovations- och forskningsråd på Sveriges ambassad i Brasilien. Ett land som satsar stort på forskning och innovation. Just nu finns det flera möjligheter för svenska organisationer som vill knyta kontakter för samarbeten inom forskning och innovation.

Brasilien satsar stort på forskning, innovation och högre utbildning

Ministeriet för vetenskap, teknik och innovation (MCTI) kommer ta del i Brasiliens stora utvecklingsprogram för infrastruktur, PAC 3. Detta brasilianska investeringsprogram kommer att spendera 340 miljarder USD i sex strategiska program. När det gäller investeringar i vetenskap kommer den viktigaste investeringen att vara byggandet av den första forskningsanläggningen för biosäkerhet (BSL-4), kallad Orion. Det kommer också att bli världens första laboratoriekomplex med maximal biosäkerhetsinneslutning som är anslutet till en synkrotronljuskälla.
Mer om forskningsanläggningen för biosäkerhet BSL-4 

Med planerade investeringar på ca 200 miljoner USD fram till 2026 kommer den brasilianska multifunktionsreaktorn (RMB: Reactor Multipropósito Brasileiro) att bli det viktigaste brasilianska forskningscentret för tillämpningar av kärnteknik till nytta för samhället inom områdena medicin och industri, energi, inklusive kärnmaterial och bränslen för kraftreaktorer, jordbruk och miljö. På hälsoområdet kommer RMB att möjliggöra brasiliansk självständighet i produktionen av radioisotoper, som används i tillverkningen av läkemedel för cancerbehandling.

Inom högre utbildning kommer cirka 1 miljard USD att investeras i modernisering och utbyggnad av federala institut, universitetssjukhus och universitet.

Slutligen lanserade Brasilien också ett nytt program för att stärka forskning och innovation för grön omställning och hållbar utveckling. "Mais Inovação Brasil" (Mer innovation i Brasilien) kommer att betyda motsvarande 13 miljarder USD i investeringar i affärsinnovationsprojekt fram till 2026.

Brasiliens innovationsvecka och delegation på väg till Brasilien

November blir en månad fylld av spännande evenemang:

Den 6-10 november är det dags för den fjärde upplagan av brasilianske innovationsveckan i Sverige med seminarier om Brasilien, bilateralt samarbete och även högnivåmöten inom områdena flygteknik och innovation.
På tisdag förmiddag (7/11) kommer OSI (Office of Science and Innovation) Brasilia delta i en panel om vårt bilaterala innovationssamarbete. Innovationsveckan äger rum i Stockholm.
Program och anmälan

I slutet av november, i vecka 47, kommer vi ta emot olika delegationer från Sverige för att delta i evenemang i Curitiba för att fira 10 års samarbete om hållbara städer och två viktiga match-making i São Paulo med start-ups och små och medelstora företag.

Den 23 november är det Sweden-Brazil Matchmaking 2023 -  mellan forskare och små och medelstora företag: registrera dig och ta reda på mer om denna möjlighet 

Ny bilateral utlysning mellan Vinnova och Embrapii på gång

Även i år har vi lyckats få till en ny bilateral utlysningen mellan Sverige och Brasilien. Utlysningen mellan Vinnova och Embrapii (institut inom forskning och industriell innovation) kommer att vara öppen fram till den 8 februari 2024. På den svenska sidan kan svenska företag delta tillsammans med forskningsorganisationer, såsom universitet, forskningsinstitut och kommuner. På den brasilianska sidan måste minst ett företag deltag i samarbete med ett Embrapii institut.

Vinnova kan bevilja upp till 3 miljoner kronor per projekt och den totala budgeten i denna utlysning är 24 miljoner kronor. Avsikten är alltså att finansiera 8-10 innovationsprojekt. Stödet från Vinnova gäller endast ersättning för de svenska aktörerna. Brasilianska aktörer måste skicka sin ansökan till ett Embrapii institut.
Mer om utlysningen på Vinnovas webbplats 
Mer om Embratii

Områdena för de nya bilaterala utlysningarna är:

  • Bioekonomi: Hållbart skogsbruk; Biobaserade material - inklusive relaterade processer; Teknikutveckling, affärsmodeller och policyfrågor.
  • Gruvdrift: Miljöeffektiva automationsmetoder; Effektivare materialhanteringsprocesser/metoder.
  • Materialåtervinning; Effektivare vattenhantering; Digitalisering, automatisering och maskininlärning för effektivare processer.
  • Hälsa: Öppet för alla hälsorelaterade områden, inklusive digitala lösningar och AI.
  • Hållbara städer: Smarta och fossilfria transportsystem för människor och varor; Effektiv vattenhantering.
  • Översvämningsfrågor: Digitala lösningar & AI, inklusive datadelning, som stödjer lösningar och utveckling inom ovanstående områden.

Brasilien-teamet i korthet

Förutom forskningsrådet (se tidigare post) har OSI-Brasilia (Office of Science and Innovation) också en innovations- och vetenskapsrådgivare, Dr. Ana Carolina Bussacos. Hon har en bakgrund inom biologi, med en master- och doktorsexamen i molekylär patologi från University of Brasilia och hon är också journalist. Ana Carolina har arbetat som journalist på National Confederation of Municipalities samtidigt som hon har erfarenhet som forskare i parasitologi vid UnB och som rådgivare i projekt relaterade till Europa och smart specialisering.

Kort om Jacob Silva Paulsen

Jacob Silva Paulsen är sedan 2018 innovations- och forskningsråd i Brasilia. Jacob har en bakgrund som civilingenjör från KTH och som byggnadsingenjör från Danmarks Tekniske Universitet (DTU) och har forskat kring energi och hållbarhetsfrågor inom byggnadsområdet. Jacob är sedan 2011 bosatt i Brasilien där han har undervisat och varit verksam som forskare på Brasilias federala universitet (UnB) med fokus på hållbara städer. Han har tidigare jobbat på Nordisk miljömärkning och forskningsrådet Formas.